Család

Hét éve nem látta gyermekeit a rabszolga édesanya

New York sokak számára a nagy álmok kikötője, azt azonban nem sejtik, hogy a mesés város a modern rabszolgaság egyik virágzó központja. A New York Times fotóriportja a "felszabadított" rabszolgákat mutatja be.

New York: a világ egyik legmozgalmasabb városa, az üzleti élet, a politika, a kultúra, a szórakoztatóipar, a divat és az oktatás fellegvára – legalábbis sokunk fejében ez a varázslatos kép él az USA legnépesebb városáról, pedig a valóság nem ennyire mesés. Nehéz elhinni, de New York a modern kori rabszolgaság egyik fellegvára, aminek gépezetét a külföldről érkező, az utazásra kényszerített vagy átvert emberek működtetik. Az áldozatok az angolt nem beszélik, irataikat elveszik, a lakbérüket, az utazásuk költségeit le kell dolgozniuk, fizetést nem vagy csak nagyon keveset kapnak – és gyakran meg is verik őket. Róluk szól Xyza Bacani Fülöp-szigeti fotós sorozata, amit a New York Times hasábjain mutattak be. (Korábban a Hongkongban dolgozó Fülöp-szigeti rabszolgák életét dokumentálta).

Anyák, akik hét éve nem látták a gyermekeiket
Ms. Santos itt épp a lányával beszélget, aki a Fülöp-szigeteken él

A fotós saját bőrén tapasztalta, milyen szolgának lenni: Hongkongban 9 évig szobalányként dolgozott, édesanyja pedig 20 éven át volt szolgáló. Az USA-ba eredetileg azért érkezett, hogy a Fülöp-szigeteki munkásokról készítsen fotósorozatot, ám ahogy egyre jobban beleásta magát a témába, rájött, többről van szó, a kényszermunka csak úgy dübörög New Yorkban.

Pontos számadatok nincsenek arról, hogy az USA-ban mennyi rabszolga dolgozik, de egymás után leplezik le az országba menekülteket behozó csoportokat, akik vendégmunkásként csalogatják az Újvilágba a migránsokat. Az áldozatok között sok a diplomás.

Anyák, akik hét éve nem látták a gyermekeiket
Ms. Santos, egykori áldozat, Skype-on tartja a kapcsolatot a gyermekeivel,
akiket hét éve nem látott.

A fotós három hónapot töltött az USA-ban, és különböző jogvédő szervek segítségével számtalan olyan emberrel találkozott, akiket sikerült kimenteni az embertelen rendszerből. Az ő beszámolóiból derült ki, hogy sokan állásközvetítő cégen keresztül kerültek az USA-ba, magas fizetést ígértek nekik, ehelyett azonban szakácsként, szobalányként, portásként, bejárónőként, felszolgálóként, takarítóként, bébiszitterként dolgoztatták őket ingyen vagy nagyon kevés pénzért. Le kellett dolgozniuk a lakbérüket, annak ellenére, hogy megalázó körülmények között éltek. Sokan vannak, akiknek sikerült megszökniük, és jelenleg a kényszermunka áldozatainak megítélt vízummal tartózkodnak az USA-ban, ám mivel az őket dolgoztatókat nem lehet elcsípni, ügyük függőben van. Rengetegen közülük évek óta nem találkoztak szeretteikkel, egy édesanya 7 éve nem látta gyermekeit, csak Skype-on tudja tartani velük a kapcsolatot.

Modern rabszolgaság az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top