Család

Ennyi mindent játszhatsz egy 6 hónapos babával

Akinek nincs még gyereke és nem ismer egész pici babákat, el sem tudja képzelni, hogy már egy hat hónapos babával is rengeteg mindent lehet közösen csinálni. Mutatjuk:

Olvasni

Sokan várnak az olvasással, míg a gyermekük idősebb nem lesz, de a legjobb most rögtön elkezdeni! A kemény könyveket arra találták ki, hogy a babák megrágják őket, és élénk, kontrasztos képeik megragadják a baba tekintetét. Olvass lassan, használj különböző hangokat, ha szeretnél, vagy vigyél sok-sok érzelmet a szavaidba. Hagyd, hogy gyermeked megrágja a könyvet, vagy csapkodjon vele. Nem kell sok könyv, a babák imádják, ha újra és újra ugyanazokat a képeket látják.

Énekelni

Később konkrét dalokat is javasolni fogok, itt most arról a dologról beszélek, ami gazdagíthatja a mindennapjaitokat. “Énekeld” a babád nevét. Találj ki dalokat az éppen végzett cselekvéseitekről: “Most lemegyünk a lépcsőn, már itt is vagyunk a konyhában, pamparampamm, jön a reggeli!” Nem kell, hogy a dalok rímeljenek, vagy profi dallamuk legyen! De ha van egy jó üteme, amihez még a hangod dallama is társul, mindkettőtöknek jobb lehet a kedve tőle.

Táncolni

Ha kezded unni az éneklést, kapcsold be a rádiót vagy a saját zenéidet. Vedd fel a babát, vagy kösd magadra hordozóban, és táncoljatok! A babád imád majd hintázni ide-oda, fel-le ugrálni, lötyögni, zötyögni, bugizni!

Sétálni

A sétálás garantáltan megnyugtatja a kisfiamat, ha fáradt, vagy nyűgös. Én kendőben viszem.

Buborékot fújni

Még egy gyerekkel sem találkoztam, aki ne szerette volna a buborékokat. Akár megpróbálják elkapni, akár csak ülnek és nézik őket, minden baba szereti őket. Nagyon nyugtató, tökéletes tevékenység lehet délutánra vagy kora estére, amikor egyébként is jellemző a nyűgösség.

Játszani a fűben

Ha leteszem a fiamat a fűbe, remekül elszórakoztatja magát nélkülem is. Nem hiszem, hogy láttam volna még olyan babát, aki ne szerette volna a füvet. Figyelj a fulladásveszélyre, de egyébként hagyd, hogy felfedezzen, megérintsen, megkóstoljon mindent, amit lehet.

Tükörbe nézni

A gyerekekkel tükörbe nézni fantasztikus dolog. A kisfiam imád játszani a tükörben lévő kisgyerekkel! A mozdulatok és az arckifejezések megragadják a tekintetét, és lekötik a figyelmét. Néha leveszem a nagy fürdőszobai tükröt, és a padlón megtámasztom, hogy lássa magát benne, néha csak beviszem a fürdőszobába, és ott nézünk tükörbe.

Lovagolni a lábadon

Nem kell, hogy bonyolult játékokat játsszunk. A kisfiam szeret szemben velem az ölemben ülni, míg én grimaszolok neki. Hogy még viccesebb legyen, azt mondom: “Hóc, hóc, katona, ketten ülünk a lóra. Ott a nagyi, integess, Vigyázz, babám, le ne ess!”, miközben zötyögtetem a lábaimon, majd hátradöntöm. Szereti a “Sima utat” is. Jobbra-balra hintáztatom, és azt mondom: “Sima út, sima út, sima út, sima út”, aztán gyengéden zötyögtetem, és négyszer mondom, hogy “göröngyös út”, aztán kicsit jobban zötyögtetem, és azt ismétlem, hogy “mocsaras út”. Ha jó kedve van, óvatosan “leejtem” az ölemből, és nevetésben törünk ki a szőnyegen.

Vicces tárgyakkal játszani

Légy rugalmas és kreatív, ha “játékokról” van szó! A kisfiam nagyon sokat kihoz a konyhai eszközökből. Mérőkanalak, habverő, krumplinyomó, fakanalak – mind nagyon klassz játékok!

Fürdőzni

A kisfiam imád fürdeni! Az ölemben ül, és hagyjuk, hogy a kád megteljen körülöttünk vízzel. Szereti a csobogó víz hangját, és hihetetlenül ellazul, amikor a víz kezd magas lenni. Azonban most már bármelyik nap felfedezheti a pancsolás élményét, akkor a fürdésből egy egészen újfajta móka válik!

Folytatás a PepitaMami blogon!

Ennyi mindent játszhatsz egy hat hónapos babával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top