Család

Ilyen a mai családtervezési modell

Óriási a különbség a tervezett és a megszületett gyermekek száma között. Szakemberek beszélgettek családtervezésről a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Itthon és Európában is trend: inkább kevesebb gyereket vállalnak a párok, hogy minél többet tudjanak neki nyújtani. Egyre később kötnek házasságot, és mindent előre meg akarnak teremteni a gyermek számára, ezért a gyermekvállalás kitolódott a harmincas, sokszor akár a negyvenes évekre is. Nem szabad azonban túl sokáig várni, mert nincs olyan időpont, amikor minden körülmény adott, hisz mindig újabb célok alakulnak ki – figyelmeztet Kozma Vízkeleti Dániel családterapeuta.

A tervezett gyermekek és a megszületettek száma között nagy a különbség véli Erős Erika szexuálpszichológus: a húszas éveikben többet szeretnének vállalni a párok, ám később, amikor még egy sincs nekik, akkor szembesülnek vele, hogy az óhajtott 3-4 gyereket már nehéz lesz világra hozni, és kifutottak az időből. A szexuálpszichológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az anya egészségét már a terhesség előtti időszakban is fontos felügyelni, így teremtve optimális körülményeket a várandósághoz és a szüléshez. Ezzel megelőzhetők a veleszületett rendellenességek és a koraszülés, az egészséges anya pedig többet tud adni a gyermekének.

Ilyen a mai családtervezési modell

A beszélgetésben arról is szó esett, hogy a friss szülők és a gyermekek egymástól tanulnak. A gyermek az első életéveiben szinte mindent a szüleitől sajátít el, a szülők pedig a gyermekük révén válnak szülővé, tőle tanulják, mikor kell aggódniuk, vagy mikor kell gondoskodónak lenniük, egymás által érnek. Régebben az apák kevésbé vettek részt ebben a fejlődésben, inkább csak létfenntartóként próbáltak helytállni, ám ez szerencsére változni látszik, és ők is egyre nagyobb szerepet vállalnak a gyermekek életében – idéz a műsorból a hirado.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top