Család

Gyerekek és a gyász: nincs jó időpont a rossz hír közlésére

Tragikus baleset történt múlt hétvégén Balatonfüreden, ahol egy 9 és egy 13 éves kislányt, egy testvérpárt gázolt el egy autós. A kisebbik lány életét az orvosok sem tudták megmenteni. Megkérdeztünk egy szakértőt arról, hogy ilyen esetben mit tehetnek a szülők és a környezetükben lévők, ha a testvérrel közölni kell: egyedül maradt.

A kilencéves kislány tizenhárom éves testvérével biciklizett szombaton Balatonfüreden. A lányok, még tisztázatlan okokból, egy autó elé hajtottak. A nagyobbik lány végtagtöréseket szenvedett, életveszélyesen megsérült húgát előbb Veszprémbe, majd mentőhelikopterrel a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház idegsebészetére szállították, de már nem tudtak segíteni rajta.

A nagyobbik lányt azóta – a TV2 értesülései szerint – már hazaengedték a kórházból, a szülők pedig közölték is vele a szomorú hírt.

Az NLCafénak nyilatkozó Révész Renáta Liliána pszichológus és családterápiás szakértő szerint ha ilyen tragédia történik egy családdal, nagyon fontos szakember segítségét kérni.

“Egy ilyen borzalmas helyzetben a szülő maga is sokkos állapotban van, ezért akkor sem biztos, hogy megfelelően tudja kezelni a szituációt, ha egyébként megvannak az eszközei rá, hogy a halál témájáról beszéljen a gyerekkel” – fejtette ki a Tábitha Gyermekhospice-ház családsegítő pszichológusa, aki gyászcsoportokat is vezet. “Régebben az emberek sokkal könnyebben beszéltek a halálról, mivel sokkal gyakoribb, megszokottabb jelenség volt ez a társadalomban. Ma már ez sokkal nehezebben megy.”

Révész Renáta Liliána szerint ilyenkor nem szabad köntörfalazni, a gyereknek azt kell elmondani, ami történt: “hogy a baleset következtében a másik gyerek teste már nem tudott tovább élni. Ilyen esetben nem a fájdalom az, amit nehéz kezelni, hanem magát a veszteséget, de sajnos ezt nem lehet »megúszni«, nincs rá recept, hogy egy ilyen hírt hogyan lehet »jól« közölni.”

Gyerekek és a gyász:

Mit mondjanak?

A közeli hozzátartozó elvesztése az egyik legnagyobb stresszfaktor, ami egy embert érhet. “Mindig azt mondom, hogy az a lehető legrosszabb, ha halogatjuk a rossz hír átadását – mondta Révész Renáta Liliána. – Ez alól egy kivétel van: ha súlyos fizikai trauma érte a gyereket, ilyenkor az orvosok is azt szokták kérni, hogy inkább várjanak a szülők még ezzel. A balatoni balesetnél életben maradt kislány ráadásul 13 éves, ez már a pubertáskor, ami egyébként is egy különösen nehéz időszak, a fiatalok ilyenkor filozofikusabb hangulatban vannak és az élettel szembefordulva keresik a helyüket a világban. Itt ráadásul testvérekről van szó, ez pedig külön terhet rak az idősebb testvér vállára, félő, hogy felelősnek fogja érezni magát a tragédiáért, ezért hosszú ideig nagyon nagy odafigyelést fog igényelni.”

A pszichológus szerint ha valaki szülőként hasonló helyzetbe kerül, már magához a közléshez is érdemes szakember segítségét, támogatását kérnie.

Révész Renáta Liliána arra is figyelmeztetett, hogy a poszttraumás stressz egy baleset után tovább súlyosbíthatja a helyzetet, a családtagok újraélhetik a szörnyű élményeket, amelynek kezeléséhez szintén szakember tud segítséget nyújtani.

További cikkek a gyász kezeléséről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top