Család

Korai fejlesztés: segíthet az új típusú csecsemőszűrés!

Növelik a gyógypedagógusok számát, akik kiszűrik, ki jogosult korai fejlesztésre. Vidékről azonban továbbra is problémás eljutni a fejlesztő szakemberekhez.

Jövőre indul a kisgyermekek új típusú szűrése, amelynek során gyakrabban látogatják a csecsemőket a védőnők – tudta meg az mno.hu. Jelenleg a gyermek egyéves koráig négy kötelező védőnői vizsgálat van, a jövőben hat lesz. A védőnők képzése folyamatban van, a munkájukat a szülők által kitöltött speciális kérdőívek is segítik majd. Így korábban felismerhetik a fejlődésbeli problémákat, és a gyerekeknél időben megkezdődhet a korai fejlesztés.

Gondot jelent viszont, hogy sokszor a szakorvosi vizsgálatra is három-négy hónapot kell várni, ami egy fejlődésben megakadt gyerek esetében kritikus időszak, és a folyamat közben visszafordíthatatlanná válhat. Nem minden család engedheti meg magának, hogy fizetős magánrendelésre vigye a gyerekét. Ha pedig a gyerek el is jut a megfelelő szakemberhez, a falvakból be kell utazni a városba a korai fejlesztésre, és ez újabb anyagi terhet ró a családokra.

Jó hír: megoldódni látszik hazánkban a súlyos gyógypedagógus-hiány. A jövő évi költségvetésben külön forrás szerepel a pedagógiai szakszolgálatok megerősítésére. Átlagosan minden évben körülbelül ötezer korai fejlesztésre szoruló csecsemő születik, ám közülük jelenleg csak pár száz gyermeket kezdenek el időben kezelni. Reméljük, jövőre javul ez az arány!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top