Család

Ugráló ördögök, ijesztgető szumósok – így fogadják az újszülötteket a világban

Minden szülés és születés kivételes a maga nemében, erről tanúskodnak az újszülött fogadásához kapcsolódó szokások a világ különböző kultúráiban.

Hajnyírás

A pár hetes csecsemők hajvágási rituáléja számos országban jelen van. A hinduk hite szerint a haj levágásával minden rossztól megszabadul a gyermek, amit esetleg egy korábbi életéből hozott magával. A  buddhista szerzetesek körében népszerű tüzes hajvágás rituáléját, ami szintén a megtisztulást jelképezi, pontosan a csecsemő egy hónapos és egy napos korában hajtják végre.

Ugráló ördögök, ijesztgető szumósok – így fogadják az újszülötteket a világban

A muzulmán világban a születést követő 7. napon vágják le a csecsemő haját, így mutatva ki, hogy az újszülött Allah szolgája. A levágott hajat lemérik és a súlyával megegyező súlyú ezüstöt és aranyat osztanak szét a nincstelenek között.

Malajziában a frissen borotvált hajú gyerekek fejét kaffir lime-mal (citrusféle) mossák meg: a vízbe hulló minden egyes lime darab a gyermek egyik későbbi tulajdonságát jelképezi.

Tűz és füst

Ázsai és Afrika egyes országaiban úgy vélik, hogy a tűz és a füst megvédi az újszülöttet, és visszaadja a frissen szült nő életerejét, segíti a regenerálódását.

A thaiföldi szokások szerint a gyermekágyas asszonyoknak páratlan számú napot (általában tizenegyet) kell eltölteniük tűz közelében fekve: hitük szerint ez elősegíti a méh gyógyulását, és távol tartja az ártó szellemeket. Kambodzsában is hisznek a tűz erejében: szülés után a nők fáklyát gyújtanak az ágyuk mellett három napra (első gyerek esetén egy hétre).

Ugráló ördögök, ijesztgető szumósok – így fogadják az újszülötteket a világban

Malajziában 44 napig tart a gyermekágyas periódus: ebben az időszakban az édesanyák sok órát töltenek tűz közelében, forró kövekkel és olajokkal masszírozzák a testüket erejük és egészségük visszanyerése érdekében.

Az ausztrál őslakosok ennél tovább mennek: a csecsemőket néhány percre Eremophila levelekkel bélelt, füstölgő gödrökbe helyezik, azt remélve, hogy a füst által erősebbek és egészségesebbek lesznek. A gyerekek megfüstölése a jemeni kultúrától sem áll távol: hitük szerint a tömjénezés távol tartja a gonosz lelkeket és megtisztítja a csecsemőket.

Különleges szokások

A spanyolországi Castrillo de Murcia településen az Úrnapja ünnepéhez kapcsolódik az egy évnél fiatalabb gyerekek ősbűntől való megtisztításának szertartása, az El Colacho. A rítus során a gyerekeket az utca közepére helyezett matracra ültetik, fektetik, a szertartásban résztvevők pedig ördögnek öltözve átugrálnak rajtuk, hogy így biztosítsák számukra a bűntelen életet.

Ugráló ördögök, ijesztgető szumósok – így fogadják az újszülötteket a világban

Folytatás a Család az ötödiken blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top