nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Ha nincs magyarázat a hiányzásra, akkor vehetik el a családi pótlékot

Ha nincs magyarázat a hiányzásra, akkor vehetik el a családi pótlékot

Januártól már nemcsak az iskolai, hanem az igazolatlan óvodai hiányzások után is megvonhatják a családi pótlékot. De csak akkor, ha a szülőnek nincs magyarázata.
Avatar
D.Á.
f Ajánlom

Jövő januártól az iskolás gyerekek mellett az óvodás gyermekek családjától is megvonhatják a családi pótlékot, amennyiben a gyermek tíz napnál többet hiányzik igazolatlanul az óvodából. Az idei tanév első felében 5600 gyerek esetében szüneteltették a támogatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) családügyi államtitkára, Novák Katalin a kedd reggeli Mokkában azt mondta, ha tíz napnál többet hiányzik a gyerek az oviból, megszüntetik a családi pótlék folyósítását. Az iskolában három napot igazolhat a szülő, az ovinál ennél egyszerűbb lesz a helyzet.

A szülő ugyanis bármennyit igazolhat, a lényeg tehát, hogy valamiképpen jelezzék az intézménynek, ha a gyerek aznap mégis otthon marad. Novák Katalin szerint nem a szankció a lényeg, hanem hogy a szülő is átérezze: az ő felelőssége, hogy a gyerek eljusson az óvodába.

Fotó: Isza Ferenc - Europress
Fotó: Isza Ferenc – Europress

Jelenleg 316 ezer gyerek jár oviba, szeptembertől további 20-25 ezerrel nőhet a számuk. Az iskolai hiányzások száma az Emmi szerint folyamatosan csökken azóta, amióta a családi pótlék az iskolába járáshoz van kötve. A mostani szigorítást is főleg szociális intézkedésnek szánják, ami a hátrányos helyzetű gyerekeknek segít.

2010 óta csaknem a felére, közel 14 ezer fővel csökkent a mulasztók száma. Azóta a szabályozás szigorodott is, korábban, ha a gyerek újra elkezdett iskolába járni, a család visszamenőleg is jogosult lett a pótlékra, 2012 óta azonban már nem lehet visszamenőleg támogatást osztani, a közmunkás szülők pedig akár a munkájuktól is eleshetnek, ha a gyerekük nem jár rendszeresen iskolába.

Ősztől amúgy a korábbi öt helyett már hároméves kortól kötelező lesz az óvoda, de az államtitkár szavaiból az is kiderült: ha a szülő szeretné, gyakorlatilag problémamentesen otthon tartja a hároméves gyerekét az ilyen igazolásokkal. Jelenleg a 3-4 éves gyerekek 80, míg a 4-5 évesek 90 százaléka jár intézménybe.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon