Család

Négyes ikrek 65 évesen? Lenne néhány kérdésünk

Nem, nem azért, mert elítéljük őt a döntéséért. Hanem mert a 65 éves kor igenis felveti ezeket a kérdéseket.

Természetes, hogy drukkolunk mindenkinek, aki gyereket vállal, és ez független attól, hogy hány évesek a szülők, hogy egyedül vállal-e gyereket egy nő, hogy hány éves maga az anyuka, vagy hogy hányadik gyerekét szüli éppen. Egyetértünk a négyes ikreket váró nyugdíjas tanárnővel, aki udvariasan leszögezte, hogy senkinek semmi köze ahhoz, miért vállalt 13 gyerek után újabb szülést. Szerinte “mindenkinek önállóan kell döntenie az életéről és nem szabad hagynia, hogy mások telebeszéljék a fejét”. Egyfelől valóban. Másfelől a történet igenis felvet jó néhány kérdést. Például ezeket:

Forrás: bild.de
Forrás: bild.de

1. Németországban a nők átlagos életkora 81,8 év. Gondolt arra, hogy mit okoz a gyerekeknek azzal, ha netán a felnőtté válásuk előtt elvesztenék az édesanyjukat?

2. Egy ikerterhesség jelentős anyai és magzati kockázattal jár, csakúgy, mint a magas életkor. Nem tart attól, hogy akár a saját, akár a születendő gyerekek egészségét, netán életét veszélyezteti a terhesség vállalása 65 évesen?

3. Mire a gyerekek iskolába mennek, körülbelül 72 éves lesz. Ez akár dédszülői kor is lehetne. Nem félti a gyerekeket a rosszindulatú megjegyzésektől, a csúfolódásoktól?

4. Világos, hogy a picik a sok testvérüknek köszönhetően nagycsaládba születnek, de azért a nevelési feladatok legnagyobb része így is az édesanyjukra hárul majd. (Annál is inkább, mert apukáról nem tudunk.) Ráadásul itt négy újszülöttről lesz szó. Elég energikusnak érzi magát a kihíváshoz? 

5. Legfiatalabb, tízéves kislányával együtt összesen öt kiskorú gyereket fog nevelni, egyedülállóként, nyugdíjasként. Nem tart az esetleges szociális nehézségektől?

A témában a legmegdöbbentőbb adat valószínűleg annak az amerikai hölgynek az esete, aki 73 évesen szülte meg 17. gyermekét 1941-ben.

Ami a véleményeket illeti, felmérések szerint Ausztráliában az emberek 54,6 százaléka véli elfogadhatónak, hogy egy menopauza után lévő nő mesterséges megtermékenyítés során gyermeket hordjon ki, 37,9 százalék pedig úgy gondolja, hogy a donor-embrióbeültetés jó megoldás számukra.

Nem ilyen megengedőek az európaiak. Franciaországban az 1990-es években komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy visszaszorítsák a késői szülések arányát. El is fogadtak egy, a posztmenopauzális terhességet tiltó rendeletet, mivel az akkori egészségügyi miniszter, Philippe Douste-Blazy úgy vélte, ötven felett szülni “nem etikus”, ráadásul komolyan veszélyezteti mind az anya, mind a gyermek egészségét. Olaszországban ötven felett nincs lehetőség mesterséges megtermékenyítésre. Angliában tagadják, hogy a nőknek ehhez joga lenne, a mesterséges megtermékenyítés ennek ellenére nincs tiltva. (Forrás: www.csaladhalo.hu)

Magyarországon 50 év felett nem vehetnek részt a nők mesterséges megtermékenyítésben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top