Család

Terhesen egyedül? Kemény helyzet, de ne ess pánikba!

Első és legfontosabb alapszabály: meg tudod csinálni! Ha nincs képben valami miatt az apa, akkor is menni fog. Nyugodj meg, fogj egy tollat és papírt, és máris indulhat a tervezés.

Vegyünk egy olyan alaphelyzetet, ami a mai világban egyáltalán nem ritka: a párkapcsolatod épp véget ért, és utána derül ki, hogy teherbe estél. Ott állsz három hónapos terhesen, és egy nagy kérdőjellé válsz, hogy most mi legyen. “Mi lesz a karrierrel? Hogy fogom megmagyarázni a gyereknek, hogy ki az apja? Tudok majd lavírozni a munka és a gyerek között? El tudom látni egyedül? Hogyan tartom el? Fogok én még valaha aludni egy jót, ha magam vagyok egy babával?” A fejedben eluralkodhat ilyenkor a káosz, és azt sem tudod, melyik kérdéstől ess egyik pánikból a másikba. Ne tedd. Inkább hallgass olyan anyukákra, akik már átélték az egyedül szülés és babázás élményét, és egy rakás tanáccsal látnak el, hogy neked már ne legyen olyan pokolian nehéz.

1. Vedd át az irányítást

Uralkodj az érzelmeiden. Nincs sajnos egy kikapcsológomb rajtad, hogy a hormonjaidat lecsillapítsd. Sokkal felfokozottabban érzel mindent, teljesen normális módon pár nap alatt végtelenül kimerülsz és aggódsz, de ha egyedül vagy a babával, akkor a beszámolók szerint feltűnik a mélyből a lelkifurdalás, a harag és az elhagyatottság érzése is. Leah Klungness pszichológus szerint az egyedülálló terhes nők és friss anyukák bűntudatot éreznek, amiért nem egy hagyományos családmodellben élnek, és amiért a babájuknak nem jut egy odaadó apa. Még azok is érzik ezt, akik saját maguk választják ezt az utat, még ők is ingadoznak a félelem és az izgatottság között.

A félelmek egyik legjobb ellenszere, ha egyszerűen úgy állsz hozzá a baba körüli pánikoláshoz, hogy már változtatni nem lehet, ha tetszik, ha nem, adott egy baba, és adott vagy te, aki felelős vagy érte. Ezzel a valóságos, kézzelfogható tények felé tereled a figyelmedet. 

Kezdd el azt tervezgetni, hogy a gyakorlatban milyen teendők várnak rád, amikor már otthon leszel a babáddal.

Terhesen egyedül? Kemény helyzet, de ne ess pánikba!

2. Koncentrálj a következő lépésre

Kezdened kell valamit a határtalan aggódással is magadban. Az egyedülálló anyukák gyakran érzik azt, hogy nem tudnak majd mindent megadni érzelmileg és anyagilag a gyerekeiknek, csak azért, mert nincs mellettük életük párja. A kutatások azonban megnyugtatóak – nem mutatnak különbséget a házasságban élők és az egyedülállók között, legalábbis ebből a szempontból. Felnevelni egy gyereket ugyanakkora felelősség akkor is, ha párkapcsolatban élsz, úgy tűnik, hogy ez nem jelentene kisebb terhet, ha ott lenne az apukája is veletek.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy sokkal inkább a gyerek és szülő közti kapcsolat minősége számít a gyermek fejlődése szempontjából. Támogatás, harmónia, biztonság kell a gyereknek, hogy egészséges lelkű felnőtté váljon, nem feltétlenül egy valamilyen apa.

Az egyik legjobb tanács, ami egyedülálló anyukáktól származik: próbálj meg nem aggódni olyan jövőbeli apróságokon már most, hogy kitől tanul meg majd biciklizni az a gyerek, vagy kivel fog focizni. Tipikusan azok a kérdések ezek, amiken rengeteget lehet rágódni, de a végén, az adott helyzetben megoldódnak szinte maguktól. Hajtogasd magadban, hogy “azon a hídon majd akkor megyünk át”, és próbálj csak az épp előtted álló feladatokra koncentrálni.

3. Kérj segítséget

Ha van lehetőséged, hogy a szüleid segítségét igénybe vedd, akkor itt az ideje, hogy beszélj velük. Nem mindenkinek felhőtlen a kapcsolata az anyukájával, de ez nem az a helyzet, amikor a régi sérelmeket dédelgetni kellene. Valamilyen segítségre szükséged lesz, ha nem a szülőkkel, akkor a közeli barátokkal, a szomszédasszonnyal kell kooperálnod, vagy akár megkeresheted az Otthon Segítünk Alapítványt is, akik pont az ilyen problémával küzdő anyukák segítségére is sietnek. Nemcsak azért kell egy segítő kéz, mert nehezen jutsz majd el boltba pelenkáért és tejért, hanem mert kell egy váll, amire támaszkodhatsz nehéz pillanataidban, amikor kimerülsz, eleged van, és legszívesebben elbújnál a paplan alá. De ehhez szerencsére nem feltétlenül kell férfi, egy barát sokszor még többet is tehet érted lelkileg, mint esetleg egy rossz férj.

A segítségkérés kulcsfontosságú egyedülálló, friss anyaként véletlenül se jusson eszedbe ezért szégyenkezni. Mindenképpen pontosan fogalmazd meg a megfelelő emberek felé, hogy miben kérsz segítséget tőlük, ne félj kinyitni a szád, senki sem gondolatolvasó. 

Ha meglátogat egy barátnőd, nyugodtan kérd meg, hogy rakjon be egy mosást, vagy bízd rá a babádat, amíg te elmész fürödni. Szólj a körülötted lévőknek, hogy kifogytál a pelenkából és nincs otthon kávé sem. Mindegy, miben szorulsz segítségre, kérd, és meglátod, milyen segítőkészek az emberek, és milyen öröm nekik is, ha részt vehetnek a baba körüli teendők ellátásában.

Használd azt internetet arra, hogy keress hozzád hasonló helyzetben lévő anyukákat. Alakítsatok egy titkos csoportot a Facebookon, és beszéljétek ki a mindennapi kis problémáitokat. Ha látod, hogy nem vagy egyedül, és más is megküzd azokkal a nehézségekkel, amikkel te, máris erősebbnek érzed magad, és nem leszel annyira magányos, nem érzed majd, hogy el vagy zárva a külvilágtól. Keress olyan anyukákat, akik a közeledben laknak, és akár egy élő, virágzó, egymást támogató csapat is lehet belőletek.

Terhesen egyedül? Kemény helyzet, de ne ess pánikba!

4. Készülj az újszülöttre

Már terhesség alatt kezdj el nagy erőkkel készülni arra az időszakra, amikor nagyon pici lesz még a babád. Írj tervet, átgondolva pontról pontra, hogy mi vár rád majd egy újszülöttel egyedül. Nem lesz, aki éjjel ugrana majd, mert elfogyott a pelenka, a fürdetésnél sem áll ott a másik, hogy a kezébe add a vizes babát. Minden ilyen apró helyzetet írj össze, és gyakorlati szemmel nézve írj hozzá megoldási módszereket. Például a pelenkaproblémára a megoldás, hogy előre betárazol magatoknak pár csomagot, több méretből is. A fürdetéshez alakíts ki egy olyan részt a fürdőben, ahová magad mellé ki tudod emelni a babát a törülközőjére. Ez lehet akár a mosógép teteje is, ha pici a fürdőszobád. Ne a szobájában fürdesd, mert oda kell cipelned a kádat, és ez szülés után pár nappal – főleg ha császáros vagy – nem biztos, hogy menni fog.

Gondolj az éjszakáidra is, hogy minél több alváshoz juss majd. A babát ne tedd külön szobába, inkább aludjon veled egy szobában, hogy épp csak fel kelljen ülnöd és az ágyban tudd megszoptatni. Legyen minden az ágyadtól karnyújtásnyira: pelenka, popsikrém, törlőkendő, alátét, textilpelenka, hogy ha az éjszaka közepén lenne a tele pelenka, akkor se kelljen elmenned egy másik szobába a pelenkázóig. Csupa ehhez hasonló gyakorlati példán kell átrágnod magad ahhoz, hogy felkészülten érjen az újszülött gondozása egyedül.

A háztartáson eszedbe se jusson görcsölni. Nem most van itt az ideje a csilivili lakásnak. A baba az első, és persze te, hogy ne merülj ki teljesen. A mosás és mosogatás is megvár, épp elég megterhelő lesz, hogy nincs, aki megcsinálja neked a szoptatós teát vagy főzzön egy kávét. 

Ha teheted, akkor a főzéssel se foglalkozz az első pár hétben-hónapban, hanem rendeld az ebédet magadnak. És persze készülj jó előre olyan tervekkel is, hogy mivel fogod megnyugtatni a gyermekedet, ha épp nem lesz időd ringatni a kezedben. Az újszülötteknek való hinta, bölcső, pihenőszék az anyukák legjobb barátja ilyenkor.

5. Ha teheted, dolgozz otthonról

Nem minden szakmában lehetséges, de ha olyan munkahelyed van, akkor folytasd otthonról is a munkádat, baba mellett. Legyél te a legjobb munkaerő, és mindig legyél őszinte a főnököddel. Minden emberi kapcsolat jobb lesz csak az őszinte kommunikációtól, így van ez a munkahelyeden is. Amint megtudod, hogy teherbe estél, és hogy egyedül vállalod a babát, rögtön beszéld is meg ezt a főnököddel, biztosítva arról, hogy eszed ágában sincs kiesni a munkából. Kérd meg, hogy keressetek valamilyen megoldást együtt arra, hogyan tudnál otthonról is dolgozni neki.

Ha nincs az apa keresete a családi büdzsében, akkor valamilyen jövedelmet kell még a gyed mellé szerezned, ezért ha nem olyan rugalmas a főnök, vagy nem olyan munkakörben dolgozol, amit otthonról is lehetne végezni, akkor kezdj el terhesen otthoni munkák után nézelődni, hátha akad valami neked addigra, mire megszületik a pici.

Nem lesz egyszerű, sem könnyű, de meg tudod csinálni, és meglátod, hogy minden erőfeszítés megéri azt a mosolyt, amivel a babád köszönt majd reggelente.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top