Család

Így tanulhatnák meg a gyerekek a pénzhasználatot

Az otatási rendszer egyik nagy hiányossága, hogy nem tartja fontosnak az alapvető pénzügyi ismeretek oktatását. Ha annak idején több órán keresztül, mondjuk, a kovalens kötés vagy a deriválás helyett az elemi pénzhasználatot tanítják, akkor nagy valószínűséggel az emberek nagy többségének nem jelentene problémát az adósságai kezelése.

Több pénzügyi témájú könyvet és írást  is elolvastam az utóbbi időben, amelyek szép lassan átalakítják a gondolkodásmódomat a pénzről. Ennek következtében új szokásokat vettem fel, és régi beidegződésektől próbálok megszabadulni.

Azért, hogy a gyerekeim ne induljanak hátránnyal ezen a területen, megpróbálom nekik már időben átadni azokat az ismereteket amikhez hozzájutok, beépítve a mindennapokba. A pénzügyi tudatlanság elkerülése érdekében a következő dolgokat mindenképp életük részévé kell tenni:

1. Meg kell tanítani őket, hogy hogyan működik a pénz, honnan jön, hová mehet, mi a vetés és aratás törvénye. Meg kell ismerniük az alapvető fogalmakat, mint aktív és passzív jövedelem, befektetés, költség, stb.

2. Bankszámlanyitás. Nem adtam fel, hogy találjak egy jó konstrukciót, bár hosszú távon a pénz számlán való “pihentetését” túl statikusnak találom, különösen hazai viszonylatban. Kezdésnek viszont jó ötletnek tartom, már csak azért is, mert a rajta lévő pénz nincs szem előtt, így nem ejthet kísértésbe a vásárláskor. A megtakarítás fogalma és a bankrendszer megismerése mindenképp nagyon fontos pénzügyi ismeret.

Így tanulhatnák meg a gyerekek a pénzhasználatot

3. Tudatos vásárlás. Bevásárlólista készítése, esetleges kuponok vagy akciók figyelembe vétele fontos része a mindennapi pénzügyeknek. A kiadások tervezését és ésszerű megválasztását minél korábban életük részévé kell tenni. A kicsiben elkezdett gondolkodásmód évekkel később nagyobb hasznot hozhat, mondjuk, ingatlanvásárlásnál vagy utazásnál. A tudatosság része az is, ha felmérjük az vásárolt termékek hazajutásának költségeit és ezt is figyelembe vesszük a vásárlásnál.

Hogy mit lehet még tenni? Folytatás az 5 gyerekkel az élet blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top