Család

Ennyivel emelkednek a nyugdíjak jövőre

Több mint 1,1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük.

Hétfőn elfogadták a 2015-ös költségvetést: ezzel hivatalossá vált a jövő évi nyugdíjemelés mértéke. A nyugdíjak annyival nőnek, amekkora inflációval számol a kormány jövőre. Az inflációs előrejelzés 1,8 százalék, tehát 1,8 százalékos mértékű nyugdíjemeléssel lehet számolni jövőre. Az átlagos öregségi nyugdíj összege 115 786 forint volt az idei év elején, jövőre 2000 forintos növekedéssel lehet számolni.

A nyugdíjasok többségének (54 százalék) folyósított ellátás összege még a 115 ezer forintos átlagot sem éri el: több mint 1,1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük – olvasható a Pénzcentrum.hu cikkében.

Mint írják: ha valakinek 50 ezer forint a nyugdíja, valószínűleg mérsékelten örül annak, hogy jövőre 900 forinttal kap majd többet. A januári adatok szerint a csúcsnyugdíj közel 870 ezer forint: ez azt jelenti, hogy a luxusnyugdíjasok akár 15 ezerrel is többet kapnak majd 2015-ben.

2015-ben is minden hónap 12-én utalják a nyugdíjat azoknak, akik számlájukra kérik. Ha 12-e hétvégére esik (áprilisban, júliusban, szeptemberben), pénteken utalják a nyugdíjakat. Az idei év végén megszűnik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége. Ezt azok vehették igénybe, akik éveket dolgoztak veszélyes munkakörökben, és az egészségük védelme érdekében korhatár előtt mehettek nyugdíjba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top