Család

Óvónőhiány lehet jövőre

Jelenleg sincs elég óvónő hazánkban, jövőre még nagyobb gondok lehetnek.

“Jövő év júniusának végére 897 új óvodai férőhely létesülhet azokon a településeken, amelyeken a várható óvodások száma és a rendelkezésre álló óvodai férőhely viszonyában az óvodakötelezettség bevezetésével férőhelyhiány várható” – közölte az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkársága. Erre a fejlesztésre mintegy egymilliárd forintot szánnak. Jövő szeptembertől 3 éves kor után kötelező lesz az óvodai nevelés. Ezt eredetileg már az idén szeptembertől bevezették volna, de halasztottak, mivel a kormányoldalon is attól tartottak, hogy nem lesz elegendő férőhely minden településen – írja a vg.hu.

A 2015/2016-os nevelési évben az augusztus 31-ig harmadik életévüket betöltött gyermekek száma várhatóan 335 ezer fő lesz. Jelenleg 378 532 óvodai férőhely van az országban. 2011 és 2014 között összesen 23,137 milliárdos értékben 5693 új férőhelyet hoztak, illetve hoznak létre.

“A fejlesztések révén több helyen is történt férőhelybővítés, de sajnos nem annyi, mint amennyire szükség lenne” – nyilatkozta a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület (MÓE) vezetője, Fábián Katalin. Elmondta, hogy elvileg több férőhely van az országban, mint amennyi óvodás, de területi egyenlőtlenségek miatt például Budapesten és annak agglomerációs körzetében jelentős férőhelyhiány van. A MÓE elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy annak ellenére vannak gondok egyes településeken, hogy csökken a születések száma, és jelentős a kivándorlás is.

Az új férőhelyekhez új alkalmazottak is kellenek majd, de a MÓE elnöke szerint jelenleg is sokan fordulnak hozzájuk, mivel nincs elég óvónő, főként Budapesten és környékén, valamint az Alföldön, főként a kisebb falvakban. A szakemberekből azért is hiány van, mert sok végzős nem tudta letenni a nyelvvizsgát, így nem lehet alkalmazni őket. Arányuk akár 40 százalék is lehet, azt nem lehet tudni, hogy mennyien jelentkeztek diplomamentésre. Fábián Katalin szerint a béremelés növelte a kedvet az óvónői pályán, többen jelentkeztek, de ők még nem végeztek.

Az államtitkárság szerint a jelenlegi nevelési év előzetes adatai alapján 31 240 főállású és 215 részmunkaidőben foglalkoztatott óvodapedagógus van alkalmazásban. Az előző évhez képest 367 fővel nőtt a főállású és 28 fővel a részmunkaidős óvodapedagógusok száma. A nevelőmunkát segítők száma egy év alatt 690 fővel nőtt. Az EU tagállamaiban az egy pedagógusra jutó gyermeklétszám 13 fő, addig Magyarországon ez az arány egy pedagógusra 11 gyermek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top