Család

Törvényben tiltaná be a fizetett béranyaságot Thaiföld

Szigorít a kormány.

A fizetett béranyaság törvény általi betiltását tervezi Gammy, a Down-kóros baba esete után Thaiföld. A törvény év végén léphet életbe, gyorsabb megvalósulás nem lehetséges. A törvénytervezet szerint a béranya csak rokonai gyermekét hordhatja ki, ezért pénzt nem kaphat. Eddig a béranyaság nem volt kimondottan tiltott Thaiföldön.

A kormány szigora következtében már négy amerikai és ausztrál párt megakadályoztak abban, hogy a béranyától született gyermekükkel elhagyják az országot. A thai szakértők szerint a pároknak bírósági határozatért kell folyamodniuk, hogy a gyermeküket kivihessék az országból. Az ilyen perek hónapokig is eltarthatnak.

Világszerte felháborodást és a béranyaságról szóló vitát váltott ki a Down-szindrómával és lyukas szívvel született Gammy esete, akit ausztrál biológiai szülei a 21 éves thai béranyánál hagyták, miközben egészséges ikertestvérét, Pipaht magukkal vitték Ausztráliába. A béranya július végén fordult a sajtóhoz, mert nem volt pénze a lombikban fogant beteg kisfiú kezeléseire. Az adakozási hullámnak hála, Gammy szívműtétjére és további gyógykezelésére egy ausztrál jótékonysági alapítvány több mint 200 ezer ausztrál dollárt (44 millió forint) gyűjtött össze.

A Gammy-ügy nyomán a thaiföldi egészségügyi minisztérium intézkedéseket léptet életbe az országban működő termékenységi klinikák ellen. A mesterséges megtermékenyítést kínáló 12 intézményből ötöt a bezárás fenyeget, mert nincs engedélyük ilyen szolgáltatás nyújtására. Az a magánklinika, ahol az ausztrál pár kérésére a megtermékenyítést végezték, már bezárt, a szülés egy Bangkok külvárosában található magánkórházban történt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top