Család

Így oszd be hatékonyan az idődet!

Mindig elúszol a feladatokkal? Nem tudod optimálisan kihasználni a rendelkezésedre álló időt? Íme, egy kis segítség bloggerünktől.

Tegnap olvashattatok egy cikket tőlem a háztartási napló fontosságáról. Ha szeretnéd elolvasni, idekattintva megteheted, hiszen most arról lesz szó, hogy hogyan tudod a feladataidat profi időbeosztáshoz kötni. Az előző bejegyzésben arról is volt szó, hogy a feladatokat milyen szempontok szerint érdemes besorolni – napi, heti, havi. A napi feladataid nyilván adott módon naponta elvégzendők (de erre is kitérek kicsit), a heti feladatokat, melyek hetente egyszer kell elvégezned, viszont már nem ilyen egyértelműek. Megfelelő időpontot kell találnod az elvégzésükre, és ehhez egy profi időbeosztásra van szükséged.

Ehhez nincs is más dolgod, csak letölteni az alábbi PDF dokumentumot, kinyomtatni (vagy akár számítógépen is szerkesztheted, és utána nyomtatod ki, vagy ki sem kell nyomtatnod, ahogy neked tetszik) és kitölteni az alábbiak alapján. A dokumentumot ide kattintva érheted el. A dokumentum egy táblázatot tartalmaz, hétfőtől péntekig fél órás időbeosztással.

Az első feladatod, hogy 3 lépésben kitöltöd a táblát. Lehet, hogy neked olyan heteid vannak, amik váltakoznak, például egyik héten délelőtt, a másikon délután dolgozol, ekkor neked 2 táblázatra lesz szükséged. A lényeg, hogy minden hét menetrendjének legyen egy saját táblázata. Ha ezzel megvagy, akkor fogj három színes ceruzát, ecsetet, filctollat, csak jelöld valamilyen módon a különböző jelöléseket.

 

Így oszd be az idődet!

Fix időpontos teendők: Ebbe a kategóriába (színbe) tartoznak azok a feladatok, melyeket heti rendszerességgel, kötelező jelleggel el kell végezned. Ilyen például a munkaidő vagy az iskola. Ezeket a feladatokat nem hagyhatod ki, és minden hét minden napjára megvan, hogy mettől meddig tart. Ezt a részt jelöld be a táblázatodban valamilyen módon. Lehet, hogy változnak ezek az időpontok naponként, például minden nap 8-16-ig dolgozol, de mondjuk pénteken csak 12-ig, ekkor pénteken csak 8-tól 12-ig satírozd be a táblázatot. Fontos, hogy az utazási időt is beleszámold. Ha például iskolába jársz és 8-kor kezdődik az oktatás, de már fél 8-kor el kell indulnod, hogy odaérj, akkor fél 8-tól satírozd be a táblázat rubrikáit.

Előfordulhat, hogy mondjuk egyik héten A, a másikon B órarend szerint tanulsz, akkor két táblázatot nyomtass ki. Ha dolgozol, akkor is ugyanez vonatkozik Rád, ha eltérőek a heteid. Fix időpontos teendők közé tartoznak még a különböző edzések, foglalkozások, még az is, ha vasárnaponként az anyukádnál ebédelsz, hiszen ezek az időpontok minden héten megjelennek. Ha szakkörökre jársz, vagy fix programod van például minden héten kedden 2-3 között, ezt a részt is satírozd be.

Hogyan tovább? Tudd meg a Veronica blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top