nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Mit is ünneplünk anyák napján?

Mit is ünneplünk anyák napján?

Bár az anyák napját csak a 20. századtól tartják meg világszerte, az anyaság rituális tisztelete korántsem ilyen új keletű.
NLCafé
f Ajánlom
Mit is ünneplünk anyák napján?
 

Ősi anyák napja

Az édesanyák és az anyaság tisztelete mindig is jelen volt az emberiség történetében különféle rítusok és ünnepségek képében. A világ legrégebbinek tartott szobrocskája, a 22-24 ezer éves willendorfi vénusz is a nőkultuszhoz, a Földanya istenség imádatához kapcsolódik a régészek szerint. Nem tudhatjuk, hogy az akkori ember adott-e nevet a termékenység istennőjének úgy, mint később az ókori egyiptomiak, majd a görögök és rómaiak, akiknél a nőkultusz és az anyaság tisztelete igen fontos helyet töltött be a spirituális életben. Egyiptomban Ízisz volt a mennyek királynője, aki uralkodott minden dolog felett, amely kapcsolatban áll az anyasággal. Az ő görög megfelelője Rhea, az istenek anyja, akinek lánya és egyben menye, Héra (Zeusz féltékeny és mindenre elszánt felesége) a születés és házasság védelmezője. A rómaiak pedig Cybele (Rhea római megfelelője) tiszteletére tartottak a természet újjáéledésekor, tavasszal különféle ünnepségeket.

Mit is ünneplünk anyák napján?

Krisztus születésével új istenanya kért és kapott helyet magának a nyugati emberek szívében. Máriát, akinek tiszteletére számos ünnepet és kiemelt napot áldoz a kereszténység, a mai napig különleges imádattal veszik körül a hívők. Mária a tiszta és tökéletesen odaadó, önfeláldozó anyaság szimbóluma, de a középkorban nem csak rajta keresztül fejezték ki tiszteletüket az emberek az anyák iránt. A húsvétot megelőző böjti időszak negyedik vasárnapját például az 1600-as évek óta az anyaság napjának szentelték Angliában, de a balkáni népek is tartottak ehhez hasonló ünnepet, amikor a gyermekek meglátogatták édesanyjukat, nagyanyjukat, és jelképes ajándékkal köszöntötték fel őket. Akárcsak ma.

A modern kori anyák napja kialakulása

Az anyák napja hivatalos ünneplésének gondolata először 1872-ben merült fel. Julia Ward Howe költő és írónő javasolta ekkor, hogy június másodikát szenteljék az anyák és a béke napjának az Egyesült Államokban. Aktivistaként már korábban is szenvedélyes hangon szólalt fel azért, hogy a nők szálljanak síkra a háborúk ellen, és június második vasárnapját nevezzék ki az anyák békenapjának, de az ő életében ezek a célkitűzések nem valósultak meg.
A ma ismert anyák napja Anna Jarvis nevéhez köthető. Anna maga sosem szült gyermeket, a napot édesanyja, Mrs. Anna Marie Reeves Jarvis emléke inspirálta, aki szociális munkásként sokszor hangoztatta, hogy a világ édesanyái megérdemelnék, hogy legalább egy napot az évben az ő tiszteletüknek szenteljenek. Mrs. Jarvis 1905-ben hunyt el, és álmát lánya, Anna váltotta valóra. 1908-ban kifejezetten az ő tiszteletére tartott egy emléknapot a nyugat-virginiai Graftonban, majd ezután kezdett bele országos kampányba az anyák napja hivatalossá tételére. 1912-ben megalapította az Anyák Napja Nemzetközi Szövetséget, és védjegyévé váltak a “május második vasárnapja” és az “anyák napja” kifejezések. Kampánya során mindig nyomatékkal hangsúlyozta, hogy ez az ünnep bensőséges, családi nap legyen, amikor a család személyesen köszönti fel az anyát és a nagyanyákat.

Mit is ünneplünk anyák napján?

Erőfeszítéseit siker koronázta, és 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalossá tette az anyák napját. A kereskedelem hamar “felkarolta” az ünnepet Anna legnagyobb bánatára, aki szerint ez a meghitt és zártkörű családi megemlékezés a virágkereskedők és üdvözlőlapgyártók hatására egyszerű ajándékozássá silányult. Ugyanakkor éppen ezek a kereskedők kezdték el propagálni az ünnepet Európában is – nyilvánvalóan üzleti haszon reményében –, és az öreg kontinensen gyorsan el is terjedt az anyák napja. Annát ez azonban nem vigasztalta, és elszántan harcolt az ünnep üzletiesedése ellen, olykor még a törvénnyel is szembekerült ezért. Élete alkonyán már nem is akarta, hogy nevét kapcsolatba hozzák az anyák napjával, mert szerinte annyira eltért már az ünnep az ő eredeti szándékától.

Anyák napja Magyarországon

Magyarországon a Vöröskereszt nevéhez kötődik az első hivatalos anyák napja, amit akkor – 1925-ben – még összekapcsoltak a hagyományos Mária-tisztelettel. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. 1928-tól már miniszteri rendelet tette hivatalossá az iskolai ünnepségek sorában, majd ettől kezdve terjedt el széles körben is ennek a szép napnak a megünneplése.

Te miről emlékezel meg ezen a napon?

12 Fotó megtekintése

Anyák napja története

Ez azonban csak az anyák napja hivatalos története, ami nem ad választ arra, hogy valójában mit is ünneplünk május első vasárnapján. (Egyébként ezzel a dátummal mindössze 7 országban tartják meg az ünnepet, a világ többi részén a legkülönfélébb időpontban, márciustól decemberig kapott helyet az anyák napja.) A választ mindenki magának tudja a legjobban megfogalmazni, ha szívébe néz, és megemlékezik mindarról a sok jóról, gondoskodásról és fáradozásról, amivel édesanyja fogantatása óta nap mint nap elhalmozta.

Megosztás Facebookon