Család

Koraszülöttek ellátására kialakított mentőautókat adtak át

A két járművet a zalaegerszegi és a nyíregyházi koraszülöttcentrum használja majd.

Két csúcstechnológiával felszerelt, koraszülöttek ellátására kialakított mentőautót adtak át a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványnak. A speciális járműveket adományokból és a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó felajánlásokból vásárolta az alapítvány.

A most átadott két koraszülött-mentőautó a legkorszerűbb berendezésekkel üzemel. Inkubátor, a nagyon kicsi súlyú újszülöttek lélegeztetésére alkalmas berendezés, beépített monitor és egy újraélesztő-asztal is helyet kapott benne.

Koraszülöttek ellátására kialakított mentőautókat adtak át

Magyarországon még mindig magas a koraszülések aránya, bár az utóbbi évtized szakmai és technológiai fejlődésének köszönhetően jelentős javulást értek el az idő előtt világra jött újszülöttek ápolásában, életben tartásában. Mára már egy 24 hetes, 500-600 grammos koraszülöttnek is van esélye az életben maradásra, míg korábban a 28. hét előtt született gyermekeken nem tudtak segíteni.

Magyarországon évente a körülbelül 90 ezer szülésre 8 ezer koraszülés jut, ami azt jelenti, hogy minden tizenegyedik gyerek idő előtt jön a világra, és ez az adat évek óta stagnál. Az ezeknél az újszülötteknél az első órákban kapott megfelelő ellátás nagyon fontos, főleg az 1500 grammnál kisebb súllyal születetteknél.

2002 óta van Magyarországon szervezetten koraszülöttmentés. A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány 2007-es működése óta az országban 8 centrumban nyújtanak ellátást, ami 80 százalékos lefedettséget jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top