Család

Így dobd fel a leánybúcsút!

Bloggerünk remek összeállítás készített a leánybúcsúról. Milyen a klasszikus és a modern formája? Milyen játékokkal dobhatjuk fel?

A leánybúcsú hagyományos formája a leánysirató, amelyet közvetlenül az esküvő előtt tartottak. A leánybúcsú ma ismert, egyre inkább terjedő változata kevésbé a magyar népszokásokból táplálkozik, inkább a média hatására terjedt el.

A leánybúcsúról első körben érdemes tudni, hogy a legénybúcsúhoz hasonlóan a barátok, pontosabban barátnők szervezik, teljes titokban. A legfontosabb eldönteni, hogy milyen típusú leánybúcsút szervezünk, hiszen a résztvevők kora, neme és száma alapjaiban meghatározza a menetrendet.

Korábban több típusa is volt:

 Klasszikus leánybúcsú: A szülői házban rendezik az idősebb nőrokonok és a barátnők bevonásával. A lányok és az asszonyok közösen főzőcskéznek, iszogatnak, és hajdani történetek felelevenítésével búcsúztatják el a menyasszonyt. Előnye, hogy az édesanyát is be lehet vonni, az egész család számára emlékezetessé lehet tenni az eseményt.  

Vegyes leánybúcsú: A menyasszony és a vőlegény barátai közös búcsút rendeznek, ugyanakkor jelentheti a fiúbarátok bevonását is. Aki csak részben szeretné összekeverni a két mulatságot, annak a közös kezdést vagy ennek fordítottját, a közös befejezést ajánljuk: egy megadott időpontban, amikor már mindenki feloldódott, és a hangulat kellőképpen emelkedett, a két társaság egy megbeszélt helyen találkozik. Előnye, hogy a leendő pár együtt töltheti a búcsúztatóját.

Modern leánybúcsú: Kizárólag az ara barátnői vesznek részt rajta. A helyszín szinte bármi lehet: lakás, étterem, szórakozóhely, hétvégi ház. A leánybúcsú időtartama is szabadon variálható kezdve az esti kikapcsolódástól a többnapos mulatságig. Előnye, hogy korlátlan lehetőséget kínál: táncos fiúk, “asszonyt próbáló” feladatok, kényeztető kúra, táncház…

A játékokért és tippekért látogasd meg az Ajnácska meséi blogot

A leánybúcsú története, fajtái, feladatai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top