Család

50 millió gyereknek nincs születési bizonyítványa Indonéziában

Ez különösen megnehezíti a kiskorúak oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és más közszolgáltatásokhoz való hozzáférését.

Legkevesebb 50 millió gyereknek nincs születési anyakönyvi kivonata a világ negyedik legnépesebb országában, Indonéziában. A helyzet kialakulásában a szülőknek a gyerekeik anyakönyvezéséről szóló szegényes ismeretei is közrejátszhattak. Az ismeretek hiánya mellett a költségek, a közigazgatási hivataloktól való földrajzi távolság, valamint a bíróságokkal és a kormányügynökségekkel való nehézkes ügyintézés is hozzájárult ahhoz, hogy ennyi gyerek okmányok nélkül él Indonéziában.

Az anyakönyveztetett fiúk és lányok esetében egyébként háromszor nagyobb az esélye annak, hogy kijárják a 12 osztályt. A legszegényebb háztartásokban a lányok negyede 18 évesen férjhez megy, közülük csaknem mindegyiknek – 96 százalékuknak – van születési bizonyítványa.

Annak ellenére, hogy egy gyermek anyakönyveztetéséhez szükség van a mindkét szülő nevét tartalmazó házassági levélre, ez a feltétel csak tízből egy esetben teljesül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top