Család

Tudnál együtt élni több férfival?

Szerelem vagy pénz? Ha nem megy együtt, sokan világszerte a pénzt választják kapcsolataikban. Van, ahol olyannyira, hogy akár még második feleségnek is "elszegődnek" az anyagi jólét érdekében.

Több mint negyven országban, főleg Ázsiában és Afrikában még mindig elismerik a poligám házasságot annak ellenére, hogy az ENSZ szerint „sérti a nők emberi jogait és az emberi méltóságot”.

Kazahsztán is ilyen ország. A szegények és a gazdagok közötti szakadék óriási, a nyomorból a kiutat sok nőnek a vagyonos kérő jelenti. A többnejűség évszázadokon át virágzó rendszere a Szovjetunió felbomlása után a nemzeti hagyományok részeként újjáéledt.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Tudnál-e együtt élni több férfivel egyszerre?A legfiatalabb feleségek hagyományosan saját lakást, autót és havi juttatást kapnak. A gazdag férfiak számára a sok és fiatal feleség státusszimbólum. Akinek már idősebb a felesége, az ezt szégyenletesnek érzi.

A poligámia (többnejűség) vagy a poliandria (többférjűség) ugyan technikailag illegális, de sokszor mégsem büntetik. Kirgizisztánban viszont akár két év börtön is fenyegeti a többnejűeket.

Sok nő sosem találkozik férje első feleségével, és van, aki nem is tudja, hogy van egy másik nő a férfi életében. Megelégszenek a saját tündérmeséjükkel, melyben Hermes-táskák, busás apanázs és luxuslakás jelképezik a szerelmet.

Persze a fiatal nők és a gazdag férfiak közötti kapcsolati dinamika efféle alakulása a nyugati világban sem ismeretlen. Itt nyilván nincs többnejűség. Errefelé simán szeretőnek „tartják” a második asszonyt.

És mi a helyzet a több férjjel?

Előfordul, hogy több férfi és több nő is él egy házasságban Tibetben.
Tibetben előfordul, hogy több férfi és több nő is él egy
házasságban.

Tibetben például a szexuális kapcsolatokat meglehetősen lazán kezeli a hagyomány. A többnejűség mellett a többférjűség is régi szokás, sőt a kettő keverékére is akad példa, hogy több férfi és több nő él közös „házasságban”. Különösen a felsőbb társadalmi osztály tagjai között az is előfordulhat, hogy két férj megbeszéli, majd kicseréli egymás közt feleségeit, sőt a feleséget időnként a ház vendégének is szívesen „rendelkezésére bocsátják”.

A poligámia mindemellett Tibetben is a magas szociális státust szimbolizálja. A szegényebb családokban pedig a többférjűség, a poliandria terjedt el, mert ennek révén a fiútestvéreknek vagy férfiak más csoportjának csak egy nőt kellett eltartaniuk. Habár ezeket az hagyományokat egyre kevesebben követik, érdekes a párhuzam a ma is létező, gazdagságot kifejező és szimbolizáló újabb és újabb, mind fiatalabb nőkre való igény (és lehetőség) megmutatkozásában, valamint a szegénység miatt egyedülálló módon létrejött feleségmegosztás szokásában.

A(z) “Mi a véleményed a poligámiáról?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Megalázó ez a felállás, sosem lennék képes rá.

Az egyetlen nőhöz tartozó több férfi a nyugati kultúrában szokatlannak számít. Míg a hollywoodi produkció, a Banditák talán az egyetlen kasszasiker, ahol két férfi (Bruce Willis és Billy Bob Thorton) egyetlen nő (Cate Blanchett) társai voltak, afféle többférjűségben, a szeretőt tartó férfiakról szóló forgatókönyvekkel Dunát lehetne rekeszteni. Úgy látszik, a poligámia a gazdag férfiak kiváltsága lett.

Úgy látszik, a poligámia a gazdag férfiak kiváltsága lett. Vajon ha több gazdag nő lenne, elfogadottabb lenne az, hogy egy nő több férfival ápol egyszerre intim kapcsolatot? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top