Család

Lehet, hogy ezért nem alszik jól a gyereked

Ha túl korán fekteted le, nem fog jól aludni.

A gyerekek saját maguk jobban választják meg a lefekvésük idejét, mint a szülők – állítja egy friss amerikai tanulmány. A kicsik gyakran azért nem tudnak elaludni, mert a szülők túl korán fektetik le őket ahhoz képest, mint amit a biológiai órájuk diktál. A túl korai fektetés előtt előfordulhat, hogy a gyerek hisztizik, ha pedig sikerül is ágyba dugni, még órákig fekszik ébren, vagy épp állandóan felkel.

A(z) “Te mikor fekteted le a gyereket?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Mindig ugyanakkor, az általam meghatározott időpontban.

A jó éjszakai alvás attól függ, hogy a gyerek testében mikor emelkedik meg a melatonin, vagyis az alvási ciklust irányító hormon szintje. Az olyan tényezők, mint például a fény, mennyisége ugyan hatással vannak arra, hogy a melatonin mikor éri el a megfelelő szintet, ám ez minden gyereknél eltérő lehet. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a túl korai fektetés miatti álmatlan éjszakák később érzelmi és viselkedési problémákhoz vezethetnek.

A Coloradói Egyetem tudósai 14, 30 és 36 hónap közötti kisgyerek alvási szokásait vizsgálták. Megállapították, hogy a melatonin szintje átlagosan 19:40 körül emelkedik meg, és ha a szülő ezután egy fél órát vár még a fektetéssel, akkor a gyerek újabb fél órán belül valószínűleg elalszik. Azok a gyerekek viszont, akiknél a melatoninszint csak később emelkedett meg, azonban ugyanebben az időpontban kerültek ágyba, nehezebben aludtak el, és gyakrabban ébredtek fel vagy viselkedtek rosszul.

„Ha egy gyerek ellenáll, amikor le akarják fektetni, vagy problémái vannak az elalvással, valószínűleg fiziológiailag nincs kész arra, hogy akkor aludjon el” – magyarázta Monique LeBourgeois professzor, a kutatás vezetője.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top