Család

Leleplezés: 1000 webes pedofil bukott le 2 hónap alatt

Miközben azon aggódunk, hogy kislányunk hogyan jön haza az iskolából, lehet, hogy az igazi veszély otthon leselkedik rá. Csetszoba: a pedofilok tipikus vadászterülete.
Sweetie-t grafikus hívta életre
Sweetie-t grafikus hívta életre

“Szia, hány éves vagy?”
“Tíz. A Fülöp-szigeteken élek.”
“Mmm… A lányom pont annyi idős mint te. Szűz vagy?”
“Tízéves vagyok…”
“Én harmincöt. Szereted az idősebb férfiakat?’
“Igen, néha. Ha kedvesek.”
“Kapcsold be a kamerát! Fizetek érte.”
“Mennyit?”
“Mennyibe kerülne 15 perc meztelenül?”
“15 dollár.”
“10-et adok. Kapcsold be már a kamerát. Kanos lettem.”

A csetszobába lépő férfiak többsége rendes, családos ember, stabil állással, feleséggel, kicsi gyerekkel. De nem beszélgetni akarnak. Meztelen kislányokat akarnak látni, akik saját magukat simogatják, és azt akarják, hogy a gyerek nézze, hogy ők is ezt teszik saját magukkal. Tudják, hogy ezért fizetniük kell, de azt is, hogy sok kislány örül a pénznek. Pár perc alatt végeznek, majd kikapcsolják a kamerát, és elmennek dolgozni. Mintha semmi sem történt volna.

Biztonságban érzik magukat, hiszen a lány, akit meztelenül bámultak, messze él, egy másik országban, ők pedig egy feltöltős bankkártyát használtak, amit bárhol meg lehet venni. Lenyomozhatatlan. Ahogyan a csetelést sem lehet rögzíteni. Nincs bizonyíték, nincs nyom, nincs következmény. Gondolják ők. De tévednek.

Édeske nem igazi

Egy holland szervezet, a Terre des Hommes ugyanis felvette a harcot ezzel az új, nagyon gyorsan terjedő webkamerás szexuális molesztálással szemben. Létrehoztak egy hamis profilt, amelynek tulajdonosa Sweetie, azaz Édeske. A Fülöp-szigeteken él, szeret a neten cseverészni, és csak tízéves (az ő egyik beszélgetéséből idéztem az előbb).

A „kislány” első ránézésre valódi gyereknek tűnik, ahogy ártatlanul belemosolyog a kamerába. Pedig csak egy grafikusok által kreált virtuális lény. A férfiak többsége ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy élőben is megszemlélhesse a lányt, mielőtt fizet, vagy mielőtt igazi szexuális ajánlatot tesz. Ám a modern technika, amely lehetővé teszi, hogy távolról kislányokra vadásszanak, most az ellenségük lett. A gép mögött ugyanis nem kislány ül, hanem a szervezet egy jól felkészített munkatársa.

Ezer férfi egy hónap alatt

A szakértők szerint minden pillanatban 750 ezer pedofil vadászik a hálón áldozatra lesve. Ennek ellenére az elmúlt hét évben összesen hat férfi került a vádlottak padjára azért, mert webkamerán keresztül szexuálisan molesztált egy kiskorút – pedig az esetek száma ennél nyilvánvalóan sokkal-sokkal nagyobb.

A Terre des Hommes két hónap alatt ezer férfit buktatott le, akikről IP-cím és Google kereső segítségével könnyedén kiderítették, mi a nevük, hol laknak. Az adatokat eljuttatták a rendőrségnek, és munkájuk eredményét nyilvánosságra hozták, hogy felhívják a figyelmet a tényre: ha ők négy önkéntessel egy hónap alatt ennyi pedofilra találtak abban az ötven csetszobában, amelyre bejelentkeztek, akkor a valós esetek száma ennek sokszorosa lehet, hiszen egy becslés szerint az interneten több mint negyvenezer ilyen csetszoba van.

Nincs feljelentés, nincs ügy

A rendőrség általában akkor foglalkozik az ilyen esetekkel, ha feljelentés történik. Ám azok a férfiak, akik ilyesmire vetemednek, biztosra mennek. Olyan kislányokat keresnek, akik szegényebb országokból lépnek fel a netre, és ha a lány elfogadja a pénzt, szinte biztosak lehetnek benne: ez a lány ebből él.

Sokszor sajnos valóban ez a helyzet. Korábban a Fülöp-szigetek utcái tele voltak testüket áruló kislányokkal, de többségük most már a netkávézókban ülve ajánlgatja a szolgáltatásait. Ha a férfi fizet, a barátnőjük köréjük teker egy lepedőt, és kezdődik is a show. Ennél is többen vannak, akik otthon, szüleik által kényszerítve végzik ezt a munkát.

Az önkéntesek döbbenten tapasztalták, hogy amint beléptek egy csetszobába, és fiatal, ázsiai kislányként mutatkoztak be, perceken belül tucatnyi felnőtt férfi vette fel velük a kapcsolatot, és kezdett ajánlatokat tenni. Kislányokat molesztálni akár élőben, akár neten büntetendő cselekmény a világ összes országában. Ám feljelentés híján a rendőrég tehetetlen, márpedig ezek a gyerekek nem tesznek feljelentést. A rendőrség és a kormányok feladata, hogy fellépjenek az elkövetők ellen, méghozzá új módszerek segítségével.

Magyarországon itt kérhetsz segítséget:

Biztonságos Internet
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

A szervezet hangsúlyozza, ők soha, senkit nem csaltak csapdába: egyszerűen felléptek a netre egy tízéves lány alakjában, és a beszélgetés alatt többször is hangsúlyozták, hogy gyermekkorúak, ám ez csak még elszántabbá tette a férfiakat, akik a kislány arcát, mozgását látva megnyugodtak, hogy biztonságban vannak, hiszen nincs olyan rendőrség, amely egy valódi kislányt használna fel csaliként. Ám mostantól már nem lehetnek olyan biztosak abban, hogy ki van a vonal másik végén – és abban sem, hogy sikerül megúszniuk, amit tesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top