Család

Sok pénzbe kerülhet, ha tehetséges a gyereked

Ha kiderül, hogy a gyereked tehetséges a sportban vagy a zenében, örülhetsz is meg nem is. Szülőként első pillanatban a büszkeség tölt majd el, de jó, ha tudod, hogy a gyerek további neveléséhez és sikeres pályafutásának biztosításához fontos a tudatos pénzügyi tervezés, és ha van rá lehetőség a támogató bevonása is. A MOL Új Európa Alapítványának "Tehetségnapló" című kezdeményezése azt mutatja meg, hogyan "éli túl" a tehetséges gyerekkel járó hétköznapokat öt család.

Sok pénzbe kerülhet, ha tehetséges a gyereked

A legtöbben úgy gondoljuk, a tehetség ajándék, amivel élni kell. Magyarországon azonban a tehetség kihívás is, és a legtöbbször a szülők jelentős áldozatára van szükség minden egyes hónapban ahhoz, hogy a gyerek megvalósítsa álmait. A szülők, a család az első szponzorok, és ez így marad majd egészen addig, amíg annyira jó eredményeket nem ér el a gyerek, hogy egy vagy több komolyabb támogatót nem tudsz megnyerni neki, aki a költségek egy részét átvállalja.

Hogy milyen kiadásokról lehet szó? Elég csak a megfelelő külön tanárra, edzőkre gondolni vagy a felszerelésekre, amelyek gyorsan elhasználódnak a sportban, vagy azért kell cserélni őket, mert kinövi a gyerek. De ha már rendszeresen kell versenyre vagy edzőtáborba utazni, az ehhez kapcsolódó kiadások is jelentősen növelhetik a hó végi számlákat. Ilyenkor fontos, hogy szülőként tudatosan és előrelátóan tervezd meg pénzügyeidet, ez pedig sokszor egyáltalán nem könnyű.

A MOL Új Európa Alapítvány által elindított Tehetségnapló kezdeményezés során öt fiatal tehetség családja elvállalta, hogy két hónapon keresztül folyamatosan vezetik felmerülő kiadásaikat. Az ő első adataikból is nyilvánvalóvá vált, hogy a tehetséges gyereket vagy gyerekeket nevelő családok gyakran arra kényszerülnek, hogy többet költsenek a tehetséggondozásra, mint élelmiszerre.

„A pénzügyi tervezésnek óriási szerepe van abban, hogy egy gyermek hogyan jut el a felnőtté válás küszöbéig. Milyen iskolába járhat, milyen különórákon vehet részt, vagy mennyi sportolási lehetőséget kap. Ezek mind olyan kiadások, melyekre a szülőnek gondolnia kell. Elsődleges szempont természetesen, hogy a gyermeknek mi tetszik, és mi az, amiben a tanárai tehetségesnek vagy jól fejleszthetőnek gondolják. De nem árt a szülőnek az első lépéseknél már felmérni, hogy tudja-e vállalni a sportággal vagy művészeti ággal járó anyagi kihívásokat” – vélekedik Szopper Zsófia független pénzügyi szakértő.

Kövesd a „Tehetségnapló” kampányban részt vevő családokat a Facebookon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top