Család

500 eurós bírság gyerekfenekelésért

Pénzbüntetésre ítéltek egy apát Franciaországban.

Ötszáz eurós (átszámítva mintegy 150 ezer forintos) pénzbírságot kapott a délnyugat-franciaországi Limoges-ban egy férfi, mert elfenekelte 9 éves kisfiát. Az apát „15 év alatti kiskorún felmenője vagy tekintéllyel rendelkező személy által elkövetett erőszak” miatt ítélték el. A bírónő elsősorban azt kifogásolta, hogy a 9 éves gyermek a csupasz fenekére kapta az ütést.

500 eurós bírság gyerekfenekelésért

Az apa azzal indokolta tettét, hogy 9 éves kisfia, Daniel napok óta nem volt hajlandó hozzá szólni és még csak nem is köszönt neki. A bíróság az 500 eurós bírság mellett, amely büntetést egyébként felfüggesztett, 150 eurós (átszámítva mintegy 44 ezer forintos) kártérítést is megítélt a gyermek anyjának, aki elváltan él férjétől. Az apát egyébként a volt felesége jelentette fel közös gyermekük megütése miatt.

A gyermekek elleni testi fenyítés betiltására 2010-ben az egyik jobbközép képviselő készített törvényjavaslatot, de az soha nem került a parlament elé, így Franciaországban semmilyen törvény nem tiltja a gyermekek elfenekelését. E jogi hiátus ellen a gyermekek jogait védő egyesületek rendszeresen szót emelnek, miután 22 európai uniós országban – köztük Magyarországon is – rendelkeznek a törvények a gyermekek elleni családon belüli erőszak tilalmáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top