Család

Szülői kisokos: ezek változnak az iskolákban

Kötelező testnevelés minden nap, rendfenntartó iskolarendőr és relaxációs gyakorlatok – mi változik szeptembertől az iskolákban?

1. Iskolarendőr

Bűnmegelőzési tanácsadó – hivatalosan így nevezik a szeptembertől a középiskolákban munkába álló rendőröket. Nem mindenhol, csak a „kiemelten veszélyeztetett” iskolákban lesznek. A szolgálati nyugdíjba vonult rendőrök legfeljebb 3 iskolában szolgálhatnak, és a tantestület tagjaiként felügyelik a diákokat. Azt remélik, hogy az iskolarendőrök jelenléte csökkenti majd a drogfogyasztást és az iskolai agressziót.

2. Mindennapos testnevelés

Szeptembertől bizony minden tanítási napon lesz testnevelésóra – szóval gyakrabban kell mosni a tornazsákot. Egyelőre nem minden évfolyamnak kell minden nap testnevelésórára menni: az 1–2., az 5–6. és a 9–10. évfolyamnak lesz napi egy órája, és majd 2015/2016-os tanév lesz az első, amikor mindenkinek kötelező lesz.

Szülő kisokos: ezek változnak az iskolákban

3. Relaxáció

Nem külön óraként, de a testnevelésóra részeként kötelező lesz az iskolai relaxáció. A tizenévesek 37 százalékánál jelentkeznek stressztünetek: fáj a fejük, a gyomruk, és 60 százalékuk panaszkodik fáradságról – mondta Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus a Magyar Nemzetnek. A szakember szerint  a relaxáló gyakorlatok javítják a gyerekek koncentráló- és problémamegoldó képességét.

4. Új tantárgyak

Nemcsak relaxáció lesz az új tananyagban, szeptembertől új tantárgyakat is kell tanulniuk a gyerekeknek. Az elsősöknek és az ötödikeseknek erkölcstant vagy hittant kell tanulniuk – erről korábban dönthettek a szülők, melyiket tanulja  agyerek a kettő közül. Az ötödik osztályban heti egy óra dráma és tánc vagy hon- és népismeret, a kilencedik évfolyamon pedig dráma és tánc vagy mozgókép és médiaismeret közül kellett választaniuk az iskoláknak.

Szülő kisokos: ezek változnak az iskolákban

5. Négyig maradni kell

A köznevelési törvény előírja, hogy az általános iskolákban a foglalkozásokat úgy kell megszervezni, hogy azok délután négy óráig tartsanak, maradni pedig kötelező. Persze ha a szülő nem akarja, akkor kérhet felmentést az iskolaigazgatótól. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top