Család

Rendezz gyerekvetélkedőt! – 12 sikerjáték

Nyaraltok egy csapat gyerekkel, de éppen nincs jó idő? Kirándulni már voltatok és a helyi nevezetességeket is megnéztétek? Képtelenség lekötni az izgő-mozgó kicsiket? Akkor eljött a házi vetélkedő ideje! Íme, egy jó adag játékos feladat, amiből válogathatsz, ha ilyesmit szerveznél.

Tüdőfoci

Időtartam: 15 perc
Szükséges eszközök: asztal, pingponglabda
Játékosok száma: 2-6 fő

Két csapat áll fel egymással szemben egy asztal két oldalán, ahol kapukat jelölünk ki. A cél az ellenfél kapujába fújni a pingponglabdát.

Rendezz gyerekvetélkedőt! - 12 sikerjáték

Hotelportás

Időtartam: 20 perc
Szükséges eszközök:
Játékosok száma: 8-12 fő

Szituációs játék. Egy hotelben vagyunk, a vendégnek gondja akad. Lemegy a portáshoz, hogy segítséget kérjen. Csakhogy a vendég süketnéma – csak mutogatással tud kommunikálni.

A játékot két csapat figyeli, az egyik találja ki a konfliktust, amit megsúg a vendégnek (ő a másik csapat tagja), aki igyekszik megértetni a problémáját a csapatával – a többieknek a megoldást is meg kell találniuk.

Összefonódás

Időtartam: 5-10 perc
Szükséges eszközök:
Játékosok száma: 10-20 fő

A gyerekek körbeállnak, és kezüket előrenyújtják. Becsukott szemmel, tapogatózva két-két kezet megfognak, majd nyitott szemmel a csapat megpróbálja kibogozni a csomót.

Kirakós

Időtartam: 5 perc
Szükséges eszközök: társasjáték
Játékosok száma: 10-20 fő

Ha van egy betűkirakó játékotok (Scrabble), keverjétek össze az összes betűjét, és a csapatok rakjanak össze minél több értelmes szót öt perc alatt. Pontozható szavanként.

Krétarajz

Időtartam: 15 perc
Szükséges eszközök: papír, ceruza
Játékosok száma: 5-10 fő

Egy előre megadott állatot lerajzolni könnyű. Ám úgy már jóval nehezebb, ha közben nem emeljük fel a ceruzát. A cél az, hogy a figura ép és felismerhető legyen.

Önpuzzle

Időtartam: 30 perc
Szükséges eszközök: kinagyított fotó
Játékosok száma: 5-10 fő

Egy kis előkészületet igényel: puzzle-képet készítünk a játékosok fotójából, szétvágjuk, és mindenkinek magát kell összeraknia.

Sapkás evés

Időtartam: 15 perc
Szükséges eszközök: tányérok, kanalak, gyümölcslé, dobókocka, sapka
Játékosok száma: 12-30 fő

Minden csapatból kiáll egy gyerek, egy asztalnál elkezdenek dobókockával dobni. Aki hatost dob, az a fejére tesz egy sapkát, átszalad a másik asztalhoz, és egy kiskanállal elkezdi „enni” a tálba odakészített gyümölcslevet. Közben a többiek folyamatosan dobnak. Ha valaki ismét hatost dob, átszalad az evő játékoshoz, lekapja a sapkát, a saját fejére teszi, és saját tányérjából ő eszi az üdítőt. A másik visszatér a csapathoz. Akinek hamarabb elfogy a gyümölcsleve, az nyer.

Rendezz gyerekvetélkedőt! - 12 sikerjáték

Lufitaposás

Időtartam: 15 perc
Szükséges eszközök: lufik, madzagok
Játékosok száma: 12-20 fő

Sok-sok lufit kell előre felfújni (ebben is segíthetnek a gyerekek), majd rákötni a kicsik lábára nem túl hosszú spárgával. Zenére lépkedhetnek, vagy akár táncolhatnak párokban úgy, hogy a többiek lufiját eltapossák. Az győz, akinek utolsónak durran ki a lufija.

A nagy klasszikus: csokievés

Időtartam: 20 perc
Szükséges eszközök: csokoládé, kés, villa, kendő
Játékosok száma: 6-12 fő

A csokievéssel kapcsolatos játékoknak egész palettája ismert. Vicces, amikor késsel-villával kell kibontani és megenni egy csokiszeletet, de meg lehet próbálni a már kibontott csokoládét kéz nélkül elfogyasztani. Még jobb, ha a másikat kell etetni – bekötött szemmel. Maszatolós, de annál mókásabb!

Zálogkereső

Időtartam: 30 perc
Szükséges eszközök:
Játékosok száma: 5-12 fő

Minden gyerek bead egy apró tárgyat, ez lesz a zálog. A kincseket egyvalaki őrzi. Mögötte, a szoba másik végében sorban állnak a gyerekek. Adott jelre óvatosan, csendben elindulnak, de ha az őr hátrafordul, mozdulatlanná kell dermedniük. Akinek nem sikerül, az kiesik. A cél: visszaszerezni a zálogot.

Rendezz gyerekvetélkedőt! - 12 sikerjáték

Helyezkedés

Időtartam: 30 perc
Szükséges eszközök:
Játékosok száma: 12-20 fő

Körben ülünk székeken, a kör közepén egy kisgyerek áll. Egy-egy párnak helyet kell cserélni. Ám ha a középső ember elég gyors, el tudja foglalni valamelyik megüresedő széket, és innentől másvalaki marad hoppon.

Szembekötős

Időtartam: 30 perc
Szükséges eszközök:
Játékosok száma: 12-20 fő

Nagy körben ülünk a földön, középen áll a fogó, akinek bekötjük a szemét. A körből két ember némán jelez egymásnak: ők fognak helyet cserélni úgy, hogy nem mehetnek a körön kívülre, és nem „menekülhetnek” vissza eredeti helyükre. A fogó célja, hogy bekötött szemmel körbe-körbe mozogva, hadonászva elkapjon valakit a helycserések közül. Ha sikerül, akkor a másik gyerek lesz az új fogó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top