Család

44 év után találta meg a fiát az anya

A szülés után elvették tőle a csecsemőt, a fia pár évvel ezelőtt még azt sem tudta, hogy él az igazi édesanyja. Neki azt mondták, a szülei meghaltak egy balesetben. Több tízezer anya veszíthette el a gyerekét hasonló körülmények között Spanyolországban a diktatúra alatt.

Több mint négy évtizeddel azután, hogy elvették tőle, végre megtalálta elsőszülött fiát egy spanyol nő – jelentette az AFP hírügynökség. „Olyan ez, mint egy valóra vált tündérmese” – mondta remegő hangon Marie-Jose E. az újságírónak.

„Csodálatos eufóriát érzek, bár akadnak nehéz pillanatok. Amikor reggel felébredek, meg kell erősítenem magamnak, hogy a fiam tényleg létezik, és most is félek, hogy újra elveszthetem. Minden nap beszélünk telefonon” – mesélte a tanárnő, aki 22 évesen hajadonként esett teherbe.

Nem engedték, hogy felnevelje

Bár az apja megígérte, hogy megtarthatja a gyereket, a szigorúan vallásos családfő a szülés után a gyereket az apácákra hagyta, akik örökbe adták. Ezek után többé nem állt szóba az apjával, és néhány évvel később mindkét szülője meghalt rákban.

44 év után találta meg a fiát az anya

Az eset azért is érdekes, mivel közel sem Marie-Jose az egyetlen nő, aki hasonlókon ment keresztül. A fasiszta diktatúra alatt, a negyvenes évektől kezdve sok anyával azt közölték a szülés után, hogy a gyereke meghalt, pedig valójában csak odaadták más, politikailag megbízható családoknak. Úgy gondolták, a gyerekek jobb helyen lesznek stabil házasságban élő, konzervatív, katolikus családoknál.

A gyerekrablások még a diktátor halála után is folytatódnak egészen a 80-as évekig. A becslések szerint akár 30 ezer vagy akár még több is áldozatul eshetett az apácák közvetítésével zajlott gyerekkereskedelemnek, de egyelőre csak 2000 ügy került bíróság elé.

Azt hazudták, hogy az igazi szülei meghaltak

Marie-Jose fiának is csak a botrányról szóló újságcikkek miatt tűnt fel, hogy a születési anyakönyvi kivonatában a nevelőszülei a valódi szüleiként szerepeknek, pedig tudta, hogy örökbe fogadták. Gyerekkorában azt mesélték neki, hogy a szülei autóbalesetben haltak meg. Végül egy idősebb nagybácsi elmesélte neki, mi történt. Ekkor keresett meg egy szervezetet, aki a hasonló esetek felderítését segíti.

Nagyon kevés az ehhez hasonló sikertörténet, de Marie-Jose azt reméli, a története másoknak is erőt adhat a kereséshez.

Elindult a Nők Lapja Café Nyár oldala! Befőttek, grillételek, strandtrendek, úti tippek… Gyere, és nyaraljunk együtt! 

Nyár dobozok

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top