Család

Mi igaz a családi napközis pánikból?

Pánikhangulatba került néhány szülő, miután megtudták, hogy bár jövőre kötelező lesz az ovi, családi napköziben ezt nem lehet kijárni. A helyzet mégsem ilyen sötét, felmentést is lehet kérni.
Mi igaz a családi napközis pánikból?


Drámai hangvételű blogposzt
járta be a Facebookot a napokban, aminek nyomán elterjedt a rémhír, hogy „bezárják a családi napköziket”. Az írás arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy a 2014-től kötelezővé tett óvodát nem teljesíthetik a gyerekek családi napköziben.

„A »csanák« ezután csak bölcsődeként funkcionálhatnak. Már ha csődbe nem mennek az elszipkázott három év felettiek hiányától” – kongatta a vészharangot a Feminfo blog szerzője.

Hová járunk jövő évtől?

Ahogyan a Nők Lapja Cafén is írtunk róla egy évvel ezelőtt, nem lehet családi napközivel kiváltani a jövő évtől kötelezővé tett óvodát. Most mégis újra felszínre került a probléma; ahogy közelebb kerül a határidő, és a kisgyerekes anyukák kezdenek belegondolni, hová is jár majd a kicsi jövő szeptembertől.

A családi napközik érthetően veszélyben érzik magukat, hiszen jövőre sokkal kevesebb gyerek kerülhet majd hozzájuk. A szülők is érthetően pánikolnak, hiszen így az óvodákban nagy létszámú csoportokban zsúfolódhatnának össze a gyerekek. Közben ha a csanák bezárnak, akkor a bölcsődések és a szüleik is rosszul járnának, hiszen többé talán nem tudnák hová beadni a gyereküket, amíg dolgoznak.

Mi igaz a családi napközis pánikból?

A minisztérium nem enged

Mégsem tesz ebben a kérdésben engedményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez derül ki abból a válaszból, amit Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adott idén márciusban az LMP-s Ertsey Katalinnak. A miniszter azzal is védte a döntést, hogy állítása szerint 2015 első felében várhatóan 5439 új óvodai férőhely jön majd létre, bár a 2014 szeptemberi átálláshoz képest ez is késő. Ehhez képest tavaly 1109 családi napközi működött közel 7500 férőhellyel, ahol 20 hetestől 14 éves korig látják el a gyerekeket. Tehát ami a férőhelyeket illeti, el tudnák látni az óvodás korú gyerekeket.

A „csana” nem pótolja az ovit

„A családi napközi nem köznevelési intézmény, hanem gyermekjóléti szolgáltatás, valóban nem válthatja ki sem az óvodát, sem a bölcsődét. Ez egy családhoz hasonló ellátás, ahol különböző korú gyerekek kerülnek össze. Nem várjuk el a csanától, ahogy a családtól sem, hogy pótolja az óvodát” – mondta el a Nők Lapja Cafénak dr. Mátay Katalin, a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke, aki a hazai családi napközik megteremtésében is részt vett a 90-es évek elején.

Felmentést mégis lehet kérni

„Jövőre élesedni fog a helyzet, mert biztosan lesznek az országban olyan óvodák, ahol kevés a férőhely, és emiatt nagy létszámú csoportokat kell létrehozni” – folytatta a szakember, akitől megtudtuk, ilyen esetben is létezik kiút.

Az óvodai beíratás után a szülő dönthet úgy, hogy egy kis létszámú közösségben szeretné biztosítani gyermeke napközbeni ellátását, és ezért felmentést kér az óvoda alól. „Úgy tudom viszont, hogy 5 éves korban az iskolára való előkészítés minden gyerek számára kötelező, így az alól már nem lehet felmentést kérni” – osztott meg egy másik fontos információt.

Mi igaz a családi napközis pánikból?

A szakember mégsem látja sötéten a helyzetet, szerinte a változás nem jelenti a családi napközik végét. Bár elképzelhetőnek tartja, hogy kevesebb óvodás korú kisgyermeket ellátó családi napközis férőhelyre lesz szükség 2014-től, egy csana akár 3 gyerekkel is működhet tovább, és mivel ez a szolgáltatási forma rugalmas, alkalmazkodni tudnak majd az új igényekhez.

Nem hátrány „csanában” nevelkedni

Dr. Mátay Katalin azzal egyetért, hogy sok gyerek felnőtt, aki óvoda helyett családi napközibe járt, és ettől nem lettek kevesebbek, mint az ovit járt társaik. „Abszolút pártolom a családi napköziket, nagyon jól nevelődnek és jól érzik magukat a gyerekek – mondta. – Itt a szolgáltatást nyújtó nevelők a tudásukkal, a szeretetükkel, a viselkedésükkel, a játék idejének és eszközeinek biztosításával nevelnek is, hiszen a gyerek tapasztal. Én lennék a legboldogabb, ha minél több családi napközi működhetne.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top