Család

A hét legjobban várt gyerekkönyv

Jó gyerekkönyvből nem lehet elég a polcon, és idén is szerencsénk van, már tavasszal remek újdonságokkal készültek a kiadók.

Varró Dániel – Agócs Írisz: Nem, nem, hanem

Manó Könyvek

A hét legjobban várt gyerekkönyvVarró Dániel legújabb, gyerekeknek készült kötete a Nem, nem, hanem. A verseskönyv szerkezete nagyon egyszerű: van egy kérdés – hétköznapian találós –, amire két rímekbe szedett bolondos válasz után, no meg egy lapozás után, ott a komoly és unalmasan hétköznapi válasz. De ez a kötet nem a jó válaszok miatt izgalmas, hanem a rigmusba szedett bolondságok és Agócs Írisz illusztrációi miatt, amin kacag felnőtt és gyerek. Varró Dániel a fülszöveget is erre a kaptafára húzta fel és azonnal fülbe is mászik:
„Mit kell itt ezzel a könyvvel csinálni?
Érdemes állatos keksszel kínálni?
Vagy bántalmazz vele egy eladót tettleg?
Tépd szét, és tedd vissza?
Nem, nem, hanem
vedd meg!”

Ajánlott: 2–5 éves gyerekeknek

Julia Donaldson – Axel Scheffler: Boszi seprűnyélen

Pagony

A hét legjobban várt gyerekkönyvNincs emberfia, aki A graffaló után nem válik azonnal Julia Donaldson elkötelezett hívévé, és ne úgy várja a Boszit seprűnyélen, mint a karácsonyt. Ebben a mesekönyvben egyik klasszikus mesehős sem viselkedik úgy, ahogyan a rendes mesében szokott. Igaz, a boszinak, ahogyan az a bosziknál lenni szokott, van seprűje és macskája, de a békát inkább fuvarozza, mint üstjében főzi. A vörös sárkány, mint rendesen, rettenetes, de ötórai teájához szívesen fogyaszt boszit chipsszel. Vajon túléli-e a boszi a találkozást a sárkánnyal, és ugyan milyen félelmetes szörny győzhet le egy sárkányt?
Ajánlott: 2–5 éves gyerekeknek

Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz (Szalma Edit illusztrációival)

Móra

A hét legjobban várt gyerekkönyvKlasszikus gyerekversek keménylapos lapozó formátumban a lehető legjobb választás. József Attila Altatóját, Petőfi Arany Laciját vagy Zelk Zoltán A három nyúl című versét talán gyakrabban mondjuk, mint a Lócit, pedig ebben a versben ott a szülői mérgelődés, a gyermeki csintalanság és az átlépés egyikből a másikba. Mert a gyereket terelgetni nem könnyű, és néha gyereknek lenni is nehezebb, mint a felnőttek képzelik. És a végén szülő és gyerek együtt fújja a verset…
Ajánlott: 2–5 éves gyerekeknek

Finy Petra: Szárnyak és paták (Herbszt László illusztrációival)

Kolibri

A hét legjobban várt gyerekkönyvA Szárnyak és paták az Egy Csepp Figyelem Alapítvány felkérésére készült, ezért duplán izgalmas: a mese mellett ott a meseszerűen elmondott valóság. A felhők világában élő pegaurok, csodás mesebeli lények, egyszerre pegazusok és kentaurok. Pego, a pegaurfiú, az átlagosnál kisebb szárnyakkal született. Míg testvére, Gigi hatalmas lila szárnyakkal röpködhet, mint bármely patás-szárnyas pegaur, addig Pegónak meg kell vívnia a harcot, hogy apró zöld szárnyai végre a magasba emelhessék. Egy nap azonban lezuhan a földre, és megismerkedik Glendával, a kovács lányával, és annak öccsével, Glúval, a feltalálóval. Glu cukorbeteg, de mindig kész a kalandokra. Az izgalmas kalandok és kalamajkák mellett az is kiderül, mit jelent cukorbetegnek lenni, mit jelent az állandó kontroll és figyelem, és hogyan lehet cukorbetegen is teljes életet élni. Ez a könyv nemcsak cukorbeteg gyerekeknek tabudöngető, hanem a többinek is, hiszen már gyerekkorban empátiára tanít, és a klasszikus mesék vonalát követve a legfontosabb dolgokról, barátságról és bátorságról szól.
Ajánlott: 5+ éves gyerekeknek

Jill Tomlinson – Anna Laura Cantone: A cica, aki haza akart menni

Pagony

A hét legjobban várt gyerekkönyvA macskák nem szeretik a vizet, és a legtöbb macska azt sem szereti, ha visszafelé simogatják. Szuzi azonban különleges cica, a hal mellett legjobban azt szereti, ha gazdája visszafelé simogatja. Szuzi kószálni is szeret, és éppen ebből lesz a baj. Elalszik egy kosárnak kinéző tárgyban, és véletlenül átrepül Franciaországból Angliába. Hiába keskeny a csatorna, egy kismacskának igen nagy feladat átjutni rajta. És ki látott már olyan macskát, aki úszik, vagy éppen vízisíel? Jill Tomlinson bájos meséjére Anna Laura Cantone elképesztő illusztrációi teszik fel a koronát.
Ajánlott: 5–8 éves gyerekeknek

Jo Nesbo: Szeleburdi világvége, Doktor Proktor pukipora III. rész

Kolibri

A hét legjobban várt gyerekkönyvHarmadik rész, kezdjük a közepén? Dehogy! Csak éppen Doktor Proktor pukiporának harmadik része jelent meg a könyvfesztiválra. Az első résszel kell kezdeni, majd lehet folytatni a harmadikig. Persze az sem véletlen, ha valakinek ismerősen cseng Jo Nesbo neve. Igen, az a Jo Nesbo. A skandináv krimik fenegyereke gyerekkönyvet is ír. Nem is akármilyet! Doktor Proktor és barátai egy könyörtelen invázió közepén találják magukat. Nyakukon a világvége! Kénytelenek rájönni, hogy hová tűnnek el valójában a mosógépekből a zoknik, hogy élnek körülöttünk igazi békaemberek, kevésbé igazi páviánok és más rémséges bestiák, amelyek bár ne lennének! Jo Nesbo sorozatát érdemes kölcsönkérni a gyerektől!
Ajánlott: 8+ éves gyerekeknek

Werner Holzwarth: Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére

Pagony

A hét legjobban várt gyerekkönyvKijár a legmegosztóbb gyerekkönyvtrófea a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című könyvnek. Werner Holzwarth meséjét 27 nyelvre fordították le, és világszerte majd 3 millió példány fogyott belőle. Ezt a könyvet általában azért szeretik, mert kimondja, amit nem szoktunk, és bátran egy egész mesét szentel neki. Nagyjából ugyanezért háborodnak fel sokan a könyvön. Holzwarth meséje a kakiról szól. Arról, hogy melyik állat milyet kakil, és közben a vakond nyomoz, hogy ki volt olyan udvariatlan, hogy éppen az ő fejére csinált. Kikerülhetetlen a töprengés, ha elmarad a kacagás, hogy a reakció hiánya a prűdség, vagy éppen a haladó felfogás bizonyítéka. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kisebb gyerekek nevetnek nagyokat a könyvön, azok, akik még nem töltötték vidéken a nyarat, és nem kerülgették a lócitromot és a tehénlepényt.
A kiadó 3–6 éves gyerekeknek ajánlja a könyvet, de bilire szoktatás idején hasznosabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top