Család

Végleg kisebbségbe kerültek a házasok?

Akár szingli az ember, akár élettársi kapcsolatban él, a boldogító igent egyre kevesebben tervezik...

A házasság műfaja úgy tűnik tényleg kezd kimenni a divatból, az USA-ban egészen biztos, az ország történetében ugyanis most először fordult elő, hogy több a szingli, mint a házas ember – írja az angol nyelvű hírportál, a Huffington Post. De nemcsak az Egyesült Államokban jellemző ez a trend, a szingli háztartások száma 30 százalékkal ugrott meg világszerte. 

Végleg kisebbségbe kerültek a házasok?

A házassági kedv itthon sem magas

Az elmúlt két évtizedet a házasságkötések számának csökkenése jellemezte hazánkban: 1990 és 2011 között az első házasságkötések száma 50 százalékkal csökkent – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal 2012-es Demográfiai portréjában -, és 30 éves életkorig jelenleg több a szingli nő, mint a házas, sőt a számok alapján az jósolható többek között, hogy a nők többsége (61%) egyáltalán nem fog férjhez menni.

A fiatal, 30 év alatti szingli nők körében nagyot ugrott a házasságon kívüli párkapcsolatok száma is az elmúlt két évtizedben, de több mint háromszorosára emelkedett az élettársi kapcsolatban élők aránya a szülőképes korú nők között. Házasságra azonban ők sem vágynak: a 2012-es portréból kiderül, hogy a már együtt élő párok többsége sem tervezi a kapcsolat legalizálását; a 2008-as adatokból tudjuk, hogy az élettársi kapcsolatban élő 30-39-es korosztály 56,5 százaléka, illetve a 40-49-es korosztály 71,7 százaléka nem akar házasságra lépni parterével. A megkérdezett szinglik 51,6 százaléka szintén úgy nyilatkozott, hogy a jövőben nem tervezi kimondani a boldogító igent. 

Te melyik véleményt képviseled? Kell a házasság, az összeköltözés? Írd meg ITT!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top