Család

Anyjuk méhét kapták meg, hogy teherbe eshessenek

A világon először végeztek anya-lánya méhtranszplantációt egy svéd klinikán.
Lehetőséget kaptak
Lehetőséget kaptak

Egymás után két anya-lánya pároson végeztek méhátültetést a Göteborgi Egyetemi Klinikán néhány nappal ezelőtt. A páciensek nevét nem közölték, azt azonban igen, hogy mindketten a harmincas éveikben járnak, egyikük méhét méhnyakrák miatt távolították el, míg a másik méh nélkül született.

A beavatkozásokat vezető sebészorvos, Michael Olausson a sajtónak úgy nyilatkozott, a páciensek jól vannak, lábadoznak, ám azt, hogy a műtétek sikeresek voltak, csak azután lehet majd kimondani, ha valóban sikerül teherbe esniük, majd kihordaniuk a babát.

A világ első méhátültetését 2000-ben, Szaúd-Arábiában végezték, de a szervet három hónappal később el kellett távolítani. Tavaly Törökországban is végrehajtottak egy méhtranszplatációt, ám azt nem lehet tudni, hogy a beteg azóta teherbe esett-e. Az említett két esetben agyhalott donor méhét kapták a betegek, a svédeknél fordult elő először, hogy a saját édesanyjuk méhét ültették be a gyermektelen nőknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top