Család

Pici pasik és elhízni képtelen nők élnek a százévesek szigetén

Alacsonyak, terelgetik a nyájat, jó sok sajtot esznek, törődnek egymással a szardíniaiak – és két évvel tovább élnek, mint más európai országok népessége. Helyi forrásunk megerősítette: itt egyből látszik, ki a turista.
Alacsony férfiak lóval magasítják magukat
Alacsony férfiak lóval magasítják magukat

„Amikor valaki először jár Szardínia szigetén, rendszerint rácsodálkozik, hogy milyen kis alacsony, zömök, mokány testalkatúak az itteni férfiak. Többségük 160-170 centiméter” – erősítette meg a Nők Lapja Café kérdésére a Szardínián élő Petrei Emese a tudományos tényt: a szardíniai pasik picik. De mielőtt legyintenénk – „kit izgat?” –, esetleg megsajnálnánk a napjaink magas, slank pasiideáljától minimum egy tízessel lemaradó szardíniaiakat, íme, a frissen napvilágra került felfedezés: mivel alacsonyak, tovább élnek.

Egy olasz–belga kutatócsoport állt elő megállapításaival, miután helyben végigmonitoroztak 500, 1866–1915 között született szardíniai férfit. Azért épp itt és őket, mert a férfiak Szardínia szigetén élnek a leghosszabb ideig Európában, ezért is nevezik a százévesek szigetének: tizennégy település található itt, ahol száz évnél öregebbek élnek. De globálisan is vezetnek: a csaknem 3500 lakosú Villagrande Strisailiben élnek a világon a legtovább a férfiak.

A tudósok arra jutottak, hogy a titok a helyiek magasságában rejlik, ami alacsonyabb a többi országban mért átlagos magasságnál – derül ki a Biodemography and Social Biology folyóiratban megjelent tanulmányból. Az alacsonyabb férfiak viszont átlagosan két évvel tovább élnek magasabb kortársaiknál.

Ennyi munka mellett nem csoda, ha sosem híznak el
Ennyi munka mellett nem csoda, ha sosem híznak el

A Sardynia Travel vezetője, Petrei Emese – aki családjával a fővárosban, Cagliariban él – elmondta: nem kell csodálkozni azon, hogy a helyi szárd népesség a magasságát és hosszú élettartamát elsősorban a jó géneknek köszönheti. „A másik összetevő az egészséges életmódjuk: kinn vannak levegőn, és mozognak, hiszen sokuknak az a munkája, hogy gyalog követik a nyájat. Tápanyagokban gazdag kecsketejet és sajtot esznek, de a lelki oldal is fontos: az idősek itt nincsenek elmagányosodva, a falu összetart, törődnek egymással” – magyarázta.

„Bár a turisták tényleg kimagasodnak közülük, azért annyira nem is tűnnek picinek a helyiek, mert nagyon arányosak. És ami még feltűnő: itt gyakorlatilag nincs elhízott ember, a nők szinte mind filigránok és kecsesek” – tette hozzá.

És ha már itt tartunk: a szardíniai alacsony férfiakat a még náluk is kisebb – átlagosan 150-160 centis helyi nők – simán megelőzik: ők még a helyi férfiaknál is tovább élnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top