Család

Legálisan született a nappali közepén Filipposz

Soha nem járt kórházi szülőszobában a szegedi kisfiú, aki hazánkban elsőként jöhetett a világra szülei lakásában. Elégedett anyukája és a bába meséltek a Nők Lapja Cafénak.
Legálisan született a nappali közepén Filipposz

„Sokszor nem is tudtam, kinek a kezét szorítom, ki simogatja a hátamat” – mondta a Nők Lapja Cafénak Puroszné Magdi, aki az első engedélyezett módon otthon szülő anyuka, mióta kis híján egy éve hatályba lépett az ezt szabályozó rendelet.

„A különbség a kórházi és az otthoni szülés között az, hogy folyamatos támogató légkör vesz körül, nem rohangálnak, nem hagynak magadra, mindenki csak veled törődik, és akkor, amikor neked arra szükséged van” – állította a szegedi anyuka, akinek egyébként ez már a negyedik szülése volt, de az első, ami saját otthonában zajlott.

Magdi egyébként 4 éve maga is dúla, eddig nagyjából 40 szülő nőnek nyújtott érzelmi-lelki támaszt. Azt mondja, nem volt rossz tapasztalata a saját kórházi szülései alatt sem, de mivel jó barátságban van azzal a bábával, aki először kapott engedélyt otthon szülések levezetésére, nem volt kérdés, hogy negyedjére saját lakásában hozza világra gyermekét.

A kisbaba – görög származású, fordító édesapjának köszönhetően – a Filipposz nevet kapta, 3500 grammal született egy speciális felfújható medencében a nappali közepén, és köszöni szépen, jól van.

Engedélyre várva

Magdi szülése előtt mindössze hat nappal érkezett meg a szülését vállaló bábák engedélye, egészen addig bizonytalan volt, szülhet-e saját otthonában. Erre csaknem egy éve, 2011. április elseje óta lehetőség van, a bökkenő csak annyi, hogy egészen mostanáig egy bába sem kapott engedélyt a rendeletnek megfelelően.

„Ha nem módosítják most januárban a rendeletet, mi sem kaptuk volna meg a szükséges papírokat” – magyarázza Vincze Felícia, a Magdi szülését vezető bába, aki kolléganőjével, Lukács Judittal együtt elsőként kapták meg az engedélyt otthon szülések vezetésére. Mindketten diplomás szülésznők, de eredetileg a rendeletben az volt, hogy legalább kétéves szülőszobai gyakorlattal vagy kétéves szakmai gyakorlattal kell rendelkezni, illetve igazolni, hogy minimum 50 szülést levezetett. „Ezt vették ki a rendeletből, így könnyebb lesz más bábáknak is megkapni azt a bizonyos engedélyt” – mondja Vincze Felícia.

Hány perc a kórház?

Indul a 33 kívánság akció
Legyél te is jó tündér! Kattints, és teljesítsd egy nehéz sorsú gyermek álmát!

Otthon szülni csak úgy lehet a rendelet szerint, ha 20 percen belül elérhető egy kórház. Arról, hogy ezt mégis hogyan kell ellenőrizni, csak annyi szerepel a rendeletben: a bába felelőssége, hogy valóban adott távolságon belül legyen egy kórház. „Magdiék Szeged belvárosában laknak, így nem is volt kérdés, hogy közel a kórház. Persze azért felhívtam a mentőket, hogy hány percen belül vannak a háznál, ha szükség lenne rájuk” – magyarázza Vincze Felícia bába.

Az előírások szerint egy gyermekorvosnak a szülés után 24 órán belül meg kell vizsgálnia a csecsemőt. „Legalább 20 gyerekorvossal beszéltem, mire a huszonegyedik igent mondott. Valahogy idegenkednek az otthon szülés gyakorlatától, nyilván ez a kérdés még mindig megosztja a társadalmat” – mesél a tapasztalatairól Felícia.

Már oktatják is

A hivatalos engedélyhez ezen kívül sok-sok műszer is kellett. „Nagyjából 500 ezer és egymillió forint között mozog a rendelet által előírt, kötelező műszerek ára. Kell például oxigénpalack, vérnyomásmérő, csecsemőmérleg – mondja a hivatásos bába. – De kötelező felelősségbiztosítást is kell kötni, ami hármunkra – két bába, egy gyerekorvos – 700 ezer forintba kerül évente, válogatni pedig nem lehet, mert csak egy biztosító foglalkozik ilyesmivel” – teszi hozzá Vincze Felícia.

Túl vagyunk tehát az első legális otthon szülésen, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán pedig már kifejezetten otthon szülést is tanulhatnak a hallgatók ettől a félévtől – kérdés, hogy mikorra alakul ki egy stabil, mindenki számára elfogadható kompromisszum a kérdésben.

Elindult a Nők Lapja Café 33 kívánság adományozó akciója. Jelentkezz te is ITT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top