Család

Örökbe fogadta halott barátnőjének öt gyerekét

Az önzetlenség enyhe kifejezés arra, amit az asszony tett. Ő azonban úgy érzi, bárki más is ugyanezt tette volna a helyében.
Julie és a gyerekek

Julie és a gyerekek

Forrás: dailymail.co.uk 

Az Atkin gyerekek – a 12 éves Michael, a 11 éves Keiran, a 10 éves James, a 8 éves Emma és a 6 éves Chantelle – 2010-ben, fél éven belül édesapjukat és édesanyjukat is elveszítették. Az árvákat az anya, Caroline legjobb barátnője, Julie Jones fogadta örökbe, aki már három saját fiát is egyedül nevelte.

„Soha, egy pillanatra sem gondolkodtam azon, hogy helyesen teszem-e. Egyszerűen nem is volt kérdés. Miféle barát lennék, ha hátat fordítottam volna Caroline gyerekeinek? Nem tudtam volna tükörbe nézni” – magyarázta Julie a Daily Mailben.

Caroline és Julie gyerekkori barátnők voltak: 11 évesen osztálytársak lettek, és az első naptól jóban voltak. Együtt járták ki a középiskolát, közösen tanultak tovább, de rendületlenül kitartottak egymás mellett később is, amikor már mindkettejüknek saját családja lett.

Mindkét szülő elment

2009-ben kiderült, hogy Caroline-nak agydaganata van. Bár megműtötték és kemoterápiát is kapott, pár hónappal később világossá vált, hogy menthetetlen. Az asszony férje rendkívül nehezen viselte a felesége betegségével járó megpróbáltatásokat, 2009 karácsonya előtt szélütést kapott, amibe január elején belehalt.

Caroline állapota is egyre rosszabbodott, és gyerekeiért is mind jobban aggódott, hiszen idős édesanyján kívül nem maradt egyetlen rokona sem, akire rábízhatta volna őket. Húsvétkor, amikor Julie meglátogatta őket, Caroline feltette neki a kérdést: gondoskodna-e a gyerekeiről, ha ő már nem lesz? A barátnő igent mondott, ezért felkerestek egy ügyvédet és Caroline halála esetére őt jelölték meg a gyerekek törvényes gyámjaként.

“Megbékélt”

Májusban Caroline és a gyerekek egy hetet Julie házában töltöttek. „Azt hiszem, akkor adta át nekem a gyerekeit. Úgy tűnt, megbékélt ezzel. Örülök, hogy együtt voltunk azon héten, mert láthatta, hogy minden rendben lesz a gyerekekkel.”

Caroline néhány nappal később, június 7-én hunyt el. Julie barátnője halála után 10 perccel érkezett meg kórházba. A gyerekeket aznap este már ő vitte haza, és ő magyarázta el nekik, hogy édesanyjuk örökre eltávozott.

Julie legidősebb fia már elköltözött otthonról, Caroline fiai az ő szobáját kapták meg, a kislányoknak pedig egy másik helyiséget alakítottak át gyerekszobává. Julie saját, tizenéves fiai hamar elfogadták az új helyzetet. „Csodálatosak. Mindketten nagyon toleránsak, és biztosítottam őket arról, hogy semmit sem fognak tőlük elvenni” – mondta az asszony.

Az Év Édesanyjának választották

Az árvák az első hónapokban érthető módon nehezen birkóztak meg szüleik elvesztésével és az új élethelyzettel. Michael sokat betegeskedett, Emma rengeteget hisztizett, James alvászavarokkal küzdött, a legkisebb lány, Chantelle azonban kezdettől fogva nagyon ragaszkodott Julie-hoz. „Sok nehéz pillanatunk volt, de fokozatosan, rengeteg törődéssel és szeretettel összecsiszolódtunk.”

Julie gondoskodik arról is, hogy a gyerekek soha ne felejtsék el vér szerinti szüleiket: rengeteget beszél nekik Caroline-ról és Davidről, és elhozott néhány tárgyat és fotót is az asszony házából. Hétvégenként pedig nagymamájukhoz is rendszeresen elviszi őket.

Julie főállásban, heti 40 órát dolgozik rendszergazdaként, emellett gyermekgondozási segélyt kap, ebből tartja fenn a családot. Tettéért az egyik brit áruházlánc által alapított „Az Év Édesanyja” díjjal tüntették ki. „Csak azt tettem, amit bárki más is tenne a helyemben. Rengeteget kaptam, mert a gyerekek csodálatosak. Úgy imádom őket, mintha a sajátjaim lennének. Nagyon hiányzik Caroline, a mai napig is kristálytisztán cseng a fülemben a hangja. De a gyerekekben tovább él, és így mindig részei leszünk egymás életének.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top