Család

“Nehéz egyszerre moziba vinni az összes gyerekemet”

Szabó Dénes Katalin szerint nincs rossz gyerek, csak kimerült szülő. Ő már csak tudja: 34 évesen hét gyerek anyukája.

„Nehéz egyszerre moziba vinni az összes gyerekemet”Előre eldöntötted, hogy ilyen sok gyereket szeretnél, vagy az élet hozta így?
Fiatalon megijesztettek egy olyan rákszűrésteszttel, hogy vagy azonnal belevágok a gyerekvállalásba, vagy vállalom, hogy később már bizonytalan lesz. Mindig imádtam a gyerekeket, és tudtam, hogy legalább ötöt szeretnék, ezzel a férjemet is szembesítettem még a kapcsolatunk elején, hogy tudja, mibe vág bele.

A férjed végig egyetértett?
Időszakosan volt olyan, hogy megállt volna, de inkább csak azért, mert (mint minden párkapcsolatban) vannak olyan időszakok, amikor nem teljes az összhang. De amikor a dolgok rendeződtek, már ez a kérdés is helyreállt, ő is támogat. Imádja a gyerekeket.

Lehet egy ekkora családban mindenkire elég időt és figyelmet szánni?
Férjem sínyli meg a legjobban, rá jut a legkevesebb figyelem. Próbálom néha kárpótolni, de nyilván más egy olyan család, ahol egy gyerek van, mint a miénk, ahol abszolút a gyerekek vannak középpontban. Közülük mindig igyekszem azt szem elé helyezni, akinek lelkileg éppen a legnagyobb szüksége van rá. Állandóan mindenkire ugyanúgy figyelni képtelenség, osztódni sem lehet. Sokszor időben egybeesnek iskolai vagy óvodai programok, nehéz dönteni, az alapján választok, hogy kinek okozna éppen nagyobb lelki törést, ha nem mennék el. Van, hogy a szívem szakad meg, például amikor egyszerre többen is kérdezik, hogy „mama, ma kivel alszol?”.

Hogyan tudsz köztük és körülöttük rendet tartani?
Nagyon jól bevált a húsvéti és mikulásos időszakok előtt a mosolygós jutalomtábla, hiszti esetén pedig a figyelmen kívül hagyás.  Szélsőséges alkalmaknál „büntipont” jár: szégyenszék vagy -sarok annyi percre, ahány éves. De nem elég csak felügyelni őket, aktívan részt kell venni a velük kapcsolatos foglalkozásokon. Jó, ha az ember szeret feladatokat csinálni velük, bevonni őket a háztartási munkákba, főzőcskébe, énekelni, mesét kitalálni, olvasni. Nem kevésbé fontos egyikük a másiknál, és mindezek mellett próbálom elérni, hogy a házunk ne nézzen ki állandó jelleggel úgy, mintha bomba robbant volna.

„Nehéz egyszerre moziba vinni az összes gyerekemet”

Nem szokták összekeverni egymás holmiját?
Gyakran fordul elő. Az ikrek legutóbb úgy korcsolyáztak végig egy korcsolyaórát, hogy összecserélték a fél pár cipőjüket, pedig egy méret különbség van köztük. Sok kavarodással jár ilyen nagy létszám, ma például én is elfelejtettem két orvosi vizsgálatomra elmenni, mert a gyerekek programjára figyeltem. Vettünk is egy nagy naptárat, amiben oszloponként vezetjük a napi feladatokat, csak még nem találtuk meg a lakásban a helyét.

Mennyi felvágott fogy el egy héten?
Nem eszünk ilyesmit minden nap, de egy-egy fajtából havonta több mint két kiló fogy, tejből pedig havonta 120 liter. Az anyagi keretek egyre szűkösebbek, ezért akciósan vásárolunk, nagyobb mennyiségekben gondolkozom, de igyekszem a minőséget is szem előtt tartani. Amikor odaállunk a pénztárhoz, mindig megkérdezik, kérünk-e áfás számlát, mert azt hiszik, kereskedők vagyunk.

Milyen lemondásokkal jár egy ekkora család?
Sajnos csak olyan helyekre megyünk együtt, ahol átlátom a terepet és szemmel tudom tartani őket, ezért például hiába szeretnének a nagyok elmenni csúszdaparkba, nem merem a nagy létszám miatt bevállalni. De igyekszünk mindent megoldani, ha kell, akkor külső segítséggel. Vidámparkba például két körben megyünk, moziba viszont már vittem egyedül mindannyiukat. Nem volt egyszerű.

„Nehéz egyszerre moziba vinni az összes gyerekemet”Van, amit sajnálsz, hogy fel kellett adnod?
Szerettem volna sikeres közgazdászként megállni a helyemet az anyaság mellett, de egy idő után a család lett a fontosabb, és sajnos az egyetem utolsó évét már a gyerekek pszichés tünetei miatt nem tudtam befejezni. Sok dolgot önmagamból adtam fel, hogy teljes mértékben nekik szenteljem magam. Régebben voltak kitöréseim, hogy nekem miért nem jut kikapcsolódás és szabadidő. Most már inkább fizikailag lenne rá szükségem.

Mikor aludtál utoljára 8 órát?
Nagyjából 10 éve. Ennek ellenére jelentkeztem idén a tanítóképző és óvónőképző szakra is: szeretnék dolgozni, hasznosnak érezni magam. Korábban sikeres közgazdászként képzeltem el magam, de mára nagy vágyam egy családi napközit nyitni, így munkám során is gyerekekkel foglalkoznék. Már a játszótér is megvan, de most nem állunk úgy, hogy belevágjunk. A több lábon állás volt a családunk alapköve, és most az egyik lábunk a hitelé, a másik pedig egyetlen munkahely, ami a férjemé. Korábbi munkahelyemet felszámolták, új munkaadók ennyi gyerekkel nem mernek felvenni magukhoz, de adok nyelvórákat és vigyázok más gyerekére a magaméi mellett, ha van rá lehetőség.

Hogyan készülsz majd a vizsgákra?
Éjjel 2 és 4 óra között. Korábban a főiskolát és az egyetemet is gyerekek mellett csináltam, biztos vagyok benne, hogy most is meg tudom majd oldani.

Lehet nőnek és feleségnek maradni a sok teendő mellett?
Otthon a családi élet úgy zajlik, mint másnál egy kisvállalkozás, mellette pedig pedagógusnak, anyának, feleségnek kell lenni. Pillanatok vannak csak, amikor a férjemmel meglátjuk az alkalmat az együttlétre, mert éppen nincsenek otthon a gyerekek, vagy éppen alszanak. Romantikára néha vágyom, de ha jut pár értelmes mondat és jó szó, az már nekem éppen elég. Néha jó lenne újra átélni az udvarlást, de nálunk a romantika nem étterembe járás, hanem hogy a férjem próbálja kitalálni a gondolataimat és megfelelni. Igyekszem odafigyelni magamra, hogy jól nézzek ki, de nincs módom mindig figyelni a sminkemre vagy kozmetikushoz járni, a kezem és a bőröm pedig a sok teendőtől 10 évvel öregebb, mint jómagam.

Hogyan reagál a test ennyi terhességre és szülésre?
A szervezetemet megviselte, ahogy a sok nem alvás, a kimerültség is azóta. A sok kicsi egyszerre nagy fizikai megterhelés, de úgy gondolom, aránylag elég jól bírom. Az alakommal nem vagyok teljesen elégedett, ha az állam finanszírozná, szívesen bevállalnék egy hasplasztikát és mellplasztikát.

Terveztek még gyereket?
Evés közben jön meg az étvágy, és minden nehézség ellenére boldog vagyok, hogy hét kislány anyukája lehetek. Mindig imádtam a gyerekeket. Tavaly szerettünk volna még egy babát. Ő lett volna az utolsó. De egy korábbi agyi trombózis mellett újabb lett, és már lehet, hogy nem élném túl.

Mit kívánnál magadnak, ha lenne három kívánságod?
Hogy egészségben fel tudjuk nevelni a gyerekeket abban a szellemben, amit jó anyaként és pedagógusként képviselni tudok. Hogy a férjemmel is végig tudjuk ezt csinálni, ne menjen rá a házasságunk, egészségünk és kettőnk élete. Hogy boldogok és egészségesek legyenek a gyerekeink. És mivel a kis tizenéves autónk csak négyszemélyes, ezért nagyon jó lenne egy mikrobusz, amibe mindannyian elférünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top