Család

Ki tud varrni? Rájuk nincs elég kis ruha

Szívszorító kezdeményezés híre terjed a közösségi hálón: olyan kötni-varrni tudó nőket keresnek, akik apró sapkát, zoknit készítenének a pici koraszülötteknek.
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

 

Kérlek titeket, osszátok meg és rakjátok fel az üzenőfalatokra, hogy minél több emberhez eljuthasson….” – kezdte felhívását a SOTE I. Gyerekklinikán dolgozó Judit és Gabriella. A szokatlan kiáltvány azért született, mert a koraszülöttosztályon fekvő aprócska babáknak egyszerűen nem, vagy csak nagyon drágán lehet beszerezni megfelelő méretű babaruhát. Az osztályon ugyanis akár 400 grammos kisbabák is fekszenek, nekik pedig az átlagos babaruhánál jóval kisebb sapkára és rugdalózóra van szükségük… „Sajnos a mai világban egyre több kisbaba látja meg korábban a napvilágot. A mi osztályunkon 400 grammtól (nem, nem hiányzik egy nulla) 6 kilóig fekszenek a kisbabák, akik valamilyen oknál fogva intenzív ellátást igényelnek” – írták a Facebookon a kórházi dolgozók.

Mint a felhívásból kiderül, akár már 22 centis fejkörfogatú sapkácskákat is örömmel fogadnak, és az apró rugdalózók és bodyk is gazdára találnak. Az osztály akár még anyagot is adna, csak ügyes kezű önkénteseket kerestek, akiknek esetleg csak 100-200 forintot kellene fizetni. Egy kérésük van: ha valaki jelentkezik, az varrjon meg legalább 10 kis ruhadarabot.

Jó szándékból és segítségből állítólag nincs hiány, a nagyobb babák gyakran kapnak ruhát: „A tőlünk távozott gyermekek szülei a nagyobb babáknak sokszor hoznak ruhákat, amiket az ő gyermekük már kinőtt, de sajnos a 2 kiló alatti kisbabáinkra nagyon nehéz ruhát találni, és ha az ember rálel egy-két darabra, akkor az ára a vásárlás akadályozó tényezője (2000–5000 Ft).

Olyan is volt már, hogy valaki egy játékbaba ruháját ajándékozta a koraszülött osztálynak. És jó is volt az egyik kicsinek.

A Nők Lapja Café megkereste az apró kisbabákat gondozó kórházi osztályt, ahol név nélkül megerősítették, hogy a kezdeményezést valóban tőlük indult el. Az ötletgazdával nem tudtunk beszélni, mert éjszakás volt, így ma nincs benn.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top