Család

Bűnöző lesz a beszédhibás gyerekekből?

A kisgyermekek visszamaradott nyelvi fejlődésében látja a fokozódó munkanélküliség és bűnözés okát egy brit kormánytanácsadó. Hát ez azért túlzás.
Kétévesen eldőlne a sorsuk?
Kétévesen eldőlne a sorsuk?

Kétéves korban ugyanúgy kellene vizsgálni a kicsik beszédkészségét, mint a súlyukat, magasságukat vagy általános egészségi állapotukat – írja egy brit kommunikációs szakértő nemrég megjelent tanulmányában. Jean Gross kommunikációs kormánytanácsadó a legújabb kutatásokra hivatkozva egyenesen azt állítja, hogy már ebben az életkorban eldől, hogyan fog teljesíteni a gyerek az iskolában.

Akik visszamaradnak a nyelvi fejlődésben, akár egy életre kudarcra vannak ítélve, hacsak nem kapnak megfelelő segítséget – magyarázta a brit szakember, aki szerint az iskola már nem tudja felzárkóztatni a nyelvi nehézségekkel küzdő kicsiket. Viszont ebből szerinte az következik, hogy felnőttként sokkal nagyobb eséllyel válnak munkanélkülivé vagy akár bűnözőkké.

„Hatalmas összegekbe fog kerülni az országnak, amikor ezek a gyerekek felnőnek. Ha a kormány nem akar több zavargást, meg kellene változtatnia a politikáját. Fogadok, hogy a kemény mag 90 százaléka analfabéta volt” – nyilatkozta Gross.

Azzal maximálisan egyet tudunk érteni, hogy a picik nyelvi fejlesztését nem lehet elhanyagolni, és mielőbbi fejlesztés érdekében vizsgálni kellene, de durva túlzásnak tűnik, hogy már a bölcsiben megpecsételődne a nyelvi nehézségekkel küzdő picik sorsa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top