Család

SMS-ben adnának nevelési tanácsokat

Meglepő javaslat: telefonon keresztül nevelnék gyerekeinket a szakemberek. Ennyi idő sem jut már a családokban a beszélgetésre?

Jean Gross kommunikációs szakértő szerint rengeteg családnál egész nap megy a tévé, ami nem tesz jót a gyerekek beszédfejlődésének. A szakember SMS-ben figyelmeztetné a szülőket, hogy kapcsolják ki a készüléket és beszéljenek a babájukhoz, mert szerinte ilyen radikális módszerekre lenne szükség, hogy megfelelően kezelhessék azokat a szociális hiányosságokat, amelyek az elmúlt öt évben 58 százalékkal növelték a kommunikációs hiányosságokkal küzdő brit iskolás gyerekek számát.

Gross szerint sok szülő egyszerűen nem tudja, mi a jó a gyerek fejlődésének. „Azok a szülők, akikkel találkoztam, a legjobbat akarták a gyereküknek, de nem mindenki tudja, mit kell tennie ezért. A szülőknek gyakran szükségük van információkra, hogy jobb szülők lehessenek” – véli a szakértő, aki tanulmányában részletezi az SMS-nevelés részleteit:

Egyre kevesebb idejük van a szülőknek
Egyre kevesebb idejük van a szülőknek

„Úgy képzeljük el a dolgot, hogy a leendő szülők feliratkozhatnak egy szolgáltatásra, amelyet mondjuk »Az Ön csodálatos gyermeké«-nek nevezünk el. A szolgáltatás keretében rendszeresen hasonló SMS-eket kapnának: Tudta, hogy kisbabája már az első néhány hónapban képes önt utánozni? Linkeket is küldenénk, amelyek különböző, a témához kapcsolódó weboldalakra irányítanák tovább a szülőket és nevelési tanácsokat adnánk.”

Jean Gross szerint az üzeneteknek tájékoztatónak és szórakoztatónak kell lennie, mert a kioktató stílust azonnal elutasítanák. A szakértő ugyanakkor úgy gondolja, hogy a közvetlen beavatkozásokra néha igenis szükség van, még akkor is, ha egyes tiltakozók szerint a privát szférába nyúlnának be az SMS-ekkel.

„Minden eszköz jó lehet”

„Első hallásra furcsának tűnhet ugyan az SMS-szolgáltatás, ugyanakkor ma már mindenkinél ott van a telefon, így az információ legalább biztosan eljutna a szülőhöz” – véli Modróczky Mária, általános iskolai pedagógus, aki szerint sokkal több szülőnek lenne szüksége gyereknevelési tanácsokra, mint azt a legtöbben gondolnánk. Csakhogy mindig lesznek olyanok, akik nem kíváncsiak semmilyen tanácsra, mert meg vannak győződve arról, hogy náluk jobban nem tudhatja senki, mi a legjobb a gyereküknek.

„Pedig az iskolás gyerekek kommunikációs képességeit tekintve hazánkban sem túl jó a helyzet – mondta el a pedagógus. – A tanulók nem tudják megfogalmazni a kérdéseiket, gondban vannak, ha meg kell szólítaniuk a körülöttük lévőket, és gyakran nem tudják kifejezni magukat.”  

Többet kellene beszélni a babákhoz
Többet kellene beszélni a babákhoz

 
A tanárnő szerint számos magatartási probléma vezethető vissza arra, hogy a szülők nem foglalkoznak a gyerekeikkel. Nem beszélgetnek velük és csak ritkán vannak közös programjaik. Vannak olyan szülők, akiknek a munka miatt kevés az idejük, de sokan vannak, akik munkanélküliek, mégsem a gyerekkel foglalkoznak, hanem egész nap a tévét bámulják vagy a számítógép előtt ülnek. „Manapság minden eszközt meg kellene ragadnunk arra, hogy tanácsokkal lássuk el a szülőket” – hangsúlyozta a pedagógus.

A magyar szülők a védőnőben és a netben hisznek

„Gyakran jön elő a hisztikezelés, télen a betegségmegelőzés, nyáron a napvédelem, mint szezonális témák, de mindenféle gyereknevelési problémában kérnek tőlünk tanácsot – mondta el Kuruczné Jászberényi Linda védőnő, aki szakmai protokoll szerint felügyeli a körzetében élő kisgyermekek egészséges fejlődését.

Sokakat csak összezavar az internet
Sokakat csak összezavar az internet

– Igyekszünk mindenkinek személyre szólóan segíteni, hiszen nincs két egyforma család” – tette hozzá a védőnő, aki a gyerekek egyéves koráig havonta, egyéves kortól hároméves korig pedig háromhavonta látogatja a rábízottakat.

„Manapság persze a tanácstalanok közül sokan keresgélnek az interneten is, hiszen ott gyorsan hozzá lehet jutni az információhoz” – mondta a szakember, aki ugyanakkor gyakran azt tapasztalja, hogy a szülők összezavarodnak a világhálón található, rengeteg információtól vagy éppen nem tudják kiszűrni belőlük a használható tudnivalókat.

„A legtöbben a keresőt használják, de egyáltalán nem biztos, hogy onnan a szakmailag korrekt oldalakra jutnak el. Az SMS-tanácsadást lehetne arra is használni, hogy a szülők egyfajta szűrőt, megerősítést kapjanak, illetve hozzáférjenek azoknak a weboldalaknak a linkjéhez, amelyeknek a tartalmát mi is nyugodt szívvel ajánlanánk nekik” – magyarázta a védőnő.

A leendő szülőket kellene inkább megnevelni?

Más vélemények szerint a nevelési problémák sokkal súlyosabbak annál, hogy azt SMS-ekkel lehessen megoldani. „Szerintem ez csak egy újabb látszatintézkedés lenne – véli Vecsei Lilla, háromgyermekes édesanya – az újdonsült szülőket még a kórházban tényszerűen megfogalmazott tájékoztatókkal kellene ellátni. Sok családot ismerek, ahol a szülők nincsenek tisztában a tévénézés, a túl korai mozizás vagy a számítógépezés veszélyeivel, és sajnos sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a helyes táplálkozásnak sem: meg sem próbálják szoptatni a gyereküket vagy éppen rendszeresen gyorséttermekbe hordják a kicsiket. Az SMS-küldésnél viszont talán hasznosabb lenne, ha például a középiskolában, heti egy órában arra tanítanák meg a gyerekeket, hogyan vállaljanak felelősséget önmagukért, a kapcsolataikért és leendő gyermekeikért, hogy felnőve azok is képesek legyenek tudatosan, SMS-ek nélkül szembenézni a gyermekvállalás nehézségeivel, akiket a saját családjukban erre nem tanítottak meg.”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top