Család

Bátor, Bandita, Igaz – új trendek a névadásban

"Ki akarsz tolni a gyerekkel?" - biztosan sokan hallottuk már hasonló megjegyzést egy-egy merészebb névötletre. A legújabb trend sem fog tetszeni a konzervatívabbaknak.

Egy brit utónévportál előrejelzései szerint a melléknevekből és a vadállatok nevéből kreált utónevek lesznek a legnépszerűbbek 2012-ben. Mint sok más trend, persze ez az utónévdivat is a celebvilágból indul, ahol az egyik nagy kedvenc a True: többek között Meg Ryan is a magyarul „Igaz” jelentésű nevet adta gyerekének. Adam Sandler és felesége ugyanakkor a Naposra, vagyis a Sunnyra böktek rá a naptárban, amikor a kislányukat várták.

Alicia Silverstone és kisifa, Bear Blu
Alicia Silverstone és kisfia, Bear Blu
Fotó: dailymail.co.uk

A Nameberry.com szakértője szerint sok Happy (Boldog), True (Igaz), Brave (Bátor), Strong (Erős), Loyal (Hűséges), Loving (Szerető), Sunny (Napos) és Golden (Arany) fog születni jövőre, sőt a királyi esküvő elhivatott rajongói körében a Royal (Fenséges) is egyre divatosabb lehet. Az is valószínű, hogy a legkisebb Beckham után nem egy, számjegyről elnevezett baba születik majd.

Az utónévportál üzenőfalára érkező vélemények alapján a vadállatok mint utónevek is egyre menőbbek, például a Bear (Medve), Fox (Róka), Wolf (Farkas), Hawk (Sas), Falcon (Sólyom). Alicia Silverstone májusban született kisfiának például a Bear Blu nevet adta. Divatosak még a macsó hősökre emlékeztető utónevek is, mint a Bandit (Bandita), a Rebel (Lázadó), a Fire (Tűz), a Pirate (Kalóz) vagy a Racer (Versenyző).

A szakértő szerint sokan előítélettel vannak a túlságosan egyedi és szokatlan névválasztással szemben, de általában valamilyen személyes érzelem kapcsolódik az ilyen nevekhez, amiről a külvilág nyilván semmit sem tud.

A nyugati trendből kiindulva keresgéltünk a magyar utónévjegyzékben. Íme néhány ötlet azoknak, akik szívesen bevállalnák a magyar verziókat: Erős, Bátor, Bajnok, Táltos, Acél, Csikó, Holló, Sólyom, és az abszolút macsó: Vulkán.

És hogy a lánynevet keresők se maradjanak ki a jóból, néhány tipp nekik is: Ajándék, Kincs, Béke, Életke, Remény és Sugár. Bevállalósoknak esetleg az utóbbi kettő kombinációja. Csak utólag meg ne bánják!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top