Család

Jobb lesz matekból a mesével elalvó gyerek

Mesét olvasni a gyereknek nemcsak klassz közös elfoglaltság, de úgy tűnik, hasznos is. Úgyhogy azt ajánlják, még iskoláskorban sem szabad abbahagyni.

Jobb lesz matekból a mesével elalvó gyerekAzok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét, hosszú távon profitálnak ebből, méghozzá annál nagyobb mértékben, minél többet olvastak nekik – derül ki egy német felmérésből, amely szerint az ilyen gyerekeknek nemcsak a szociális készségeik és az a iskolai eredményeik javultak, de a kreativitásuk és a mozgásuk is.

Különösen a fiúk és az alacsonyan képzett családok gyermekei járnak jól a meseolvasással – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. A felmérés során reprezentatív módon kiválasztott, 10 és 19 év közti gyermekeket és szüleiket vizsgálták, és kiderült, hogy anyanyelv és matematika tantárgyakban akár fél jeggyel jobb átlagot értek el azok a gyerekek, akiknek olvastak.

Ez különösen az alacsonyabban képzett családoknál mutatkozott meg. Azok a fiúk, akiknek olvastak, maguk is 20 százalékkal nagyobb eséllyel nyúlnak a könyvhöz, mint akiknek nem olvastak. Azok közül, akiknek olvastak, többen is űznek valamilyen sportot, vagy zenélnek.

Németországban már ötödször mérték fel a meseolvasási helyzetet. A szervezők azért küzdenek, hogy a szülők ne hagyják abba a meseolvasást, mihelyt a gyermek megtanul olvasni, ehelyett inkább folyamatos átmenetet javasolnak a kettő közt. A felolvasás lényeges előnye még az együtt töltött idő is, amit szerintük a legjobb hangoskönyvek sem pótolhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top