Család

Ezért akart sok gyereket Angelina Jolie?

A kimondottan nőies arcvonásokkal rendelkező nőknek magasabb a nőihormon-szintjük, ezért erősebb a gyerek utáni vágyuk is. Legalábbis egy felmérés szerint.

Érdekes következtetésre jutottak nemrég skót kutatók, akik szerint a nagy családra vágyó férfiaknak a nőies vonásokkal rendelkező anyajelöltek között kellene keresgélni: a kis orrú, nagy szemű, telt ajkú nők ugyanis több gyereket terveznek – állítják a St Andrews Egyetem tudósai. A szakemberek mindezt azzal magyarázzák, hogy a nőies nők ösztrogénszintje magasabb, ami a lágyabb vonások mellett erősebb anyai ösztönöket eredményezhet.

A kutatók egy kísérlet során megkérdeztek 25 fiatal nőt, hány gyereket akarnak és mikor, aztán megmérték az ösztrogénszintjüket. Megállapították, hogy a két dolog egyenes arányban állt egymással: minél magasabb a nőihormon-szint, annál több gyerekre vágyik a kísérleti alany. A szakemberek szerint az eredmény abszolút egyértelmű volt.

 
Ezért nevel sok gyereket Angelina Jolie?
 
Ezért nevel sok gyereket Angelina Jolie?

Egy második kísérlet során lefotóztak több nőt, majd őket is megkérdezték családalapítási terveikről. Ezután létrehoztak egy képet azoknak a nőknek a vonásai alapján, akik a legtöbb gyereket akarták, és egy másikat azoknak az arcából, akik a legkevesebbet. Az arcokat véleményező férfiak és nők szerint sokkal nőiesebb vonásokkal rendelkezett az a nő, akinek erős anyai ösztönei voltak.

A  szakemberek a felmérés során konkrét számokat is megállapítottak: átlagosan 4,3 gyereket szerettek volna az anyatigrisek, míg a legkevésbé nőies nők körülbelül 3-mal kevesebbet. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, a felmérésekből az is kiderült, hogy a külső jegyek körülbelül 20 százalékban befolyásolják a nők családalapítási terveit. A szociális körülmények, mint a neveltetés és az anyagi háttér sokkal jobban számítanak.

A nőiesség és a nagycsalád utáni vágy közötti összefüggés egyes vélemények szerint magyarázat lehet több hollywoodi híresség családalapítására is: ott van például Angelina Jolie, akinek három saját és három örökbefogadott gyermeke is van. Vagy Reese Witherspoon, akinek 27 évesen már két gyermeke volt. És folytathatnánk a sort például Madonnával vagy Heidi Klummal, akik négy-négy gyereket nevelnek.

A tanulmány a Hormonok és viselkedés (Hormones and Behavior) című szaklapban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top