Család

A magzatra is veszélyes lehet a túlsúly

Itt egy újabb motiváció a fogyáshoz: a túlsúlyos nők számára a terhesség nehezebb, kockázatosabb lehet, mint a normál testalkatú hölgyeknek.

Világszerte több mint 1 milliárd ember túlsúlyos, további 300 millióan pedig elhízottnak tekinthetők. Európában a nők 38 százaléka tartozik az utóbbi kategóriába! Ez nemcsak az ő problémájuk, de családjuké is lehet, hiszen A magzatra is veszélyes lehet a súlyfelesleg túlsúlyos nők esetében gyakoribb a veszélyeztetett terhesség és náluk gyakrabban fordulnak elő a másállapot alatti betegségek, mint a terhességi magas vérnyomás, a terhességi toxémia, azaz terhességi mérgezés, vagy a cukorbetegség. Ez utóbbi miatt a kismamáknak diétázniuk kell, illetve inzulinos kezelésre szorulhatnak. „A fő probléma, hogy mindez a magzatra is hatással lehet, fejlődési rendellenességet okozhat – mondja dr. Sobel Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos. Hozzáteszi: a babára várás 9 hónapja alatt egy nő súlya általában 12-14 kilóval gyarapszik, ez a szám azonban nagyobb az eleve túlsúlyos nők esetében. Ők átlagosan 20 kilogramm körüli extra súlyt szednek fel, ami nagyon megterhelő a szervezet számára, minden nehezebb lesz tőle. 

A 34 éves Szabó Gabriella saját bevallása szerint soha nem tartozott a vékony nők közé. – Amikor a párommal úgy döntöttünk, hogy babát vállalunk, már körülbelül 15-18 kiló felesleg volt rajtam. Nem igazán törődtem a súlyommal, szerettük egymást a barátommal, nem volt fontos, hogy vékonyabb legyek. De azzal nem számoltam, hogy a túlsúly nehezítheti a teherbe esést. Több mint két évet próbálkoztunk, mire sikerült.

Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

De mi a magyarázata ennek az összefüggésnek? A túlsúlyos páciensek vérében az inzulinszint magasabb az átlagosnál, ami úgynevezett inzulinrezisztens állapothoz vezet. Emiatt csökken a vérben a nemi hormonok szállító fehérjéjének szintje, nőknél pedig  emelkedik a férfihormoné. Mindez az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS) típusos klinikai képében jelenhet meg, ami fokozott szőrnövekedést, férfias típusú hajhullást, rendszertelen menstruációt és ritkább peteérést eredményezhet. További probléma, hogy a terhesség alatt megnő az étvágy, így Gabriellánál is csak tovább szaporodtak a kilók, a laboreredmények pedig romlottak. Az eredmény: terhességi cukorbetegség.

Ami még belefér

Egészségesnek a 20–25 kg/m2 közti BMI tekinthető, ha a BMI 25–30 kg/m2 közti, akkor túlsúlyról, ha 30 kg/m2 feletti, akkor elhízásról beszélünk. Emellett a derékkörfogat és a derék-csípő térfogat aránya számít: kórosnak a nőknél a 80 cm feletti, férfiaknál a 94 cm feletti derék-körfogat tekinthető. Ez alapján hazánkban minden ötödik ember elhízott, és 60 százalékuk rendelkezik súlyfelesleggel. 

– Szigorú, de szerencsére betartható diétát írtak elő az orvosok, amelytől megállt a hízás, és nem romlott tovább az állapotom. Persze az már egy másik kérdés, hogy nem feltétlen a legfelemelőbb dolog sárgarépát ropogtatni, amikor az ember csokitortára vágyik – emlékszik vissza Gabi, akinél a cukorbetegség a szülés után elmúlt, és a diétának köszönhetően a súlya is visszaállt az alkatának megfelelőre. Nemsokára szeretnének egy kistestvért a fiának, de mint mondja: most már oda fog figyelni arra, hogy mit eszik.

Érdemes lesz, mivel így nemcsak könnyebb teherbe esésre, de kellemesebb másállapotra és kockázatmentesebb szülésre is számíthat.  – A műtéti és szülési sérülések is gyakoribbak ilyenkor, valamint az altatási szövődmények lehetősége is nagyobb. Az epidurális érzéstelenítést is nehezíti a súlyfelesleg, hiszen így nehezebb beszúrni a gerinchez a tűt. Emellett a sebgyógyulás is hosszabb ideig tarthat, nehézkesebb lehet – mondja dr. Sobel Gábor.
A szülész-nőgyógyász azt javasolja, aki tudja, hogy gyermeket szeretne, mindenképpen kezdjen el mozogni és próbáljon meg lefogyni, mielőtt megfoganna a magzat. Ha ez mégsem sikerül, akkor a terhesgondozás során sokkal jobban oda kell rá figyelni, illetve a kismamának arra is nagyobb gondot kell fordítania, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogyassza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top