Család

Egyre több a bulimiás fiatal

Drasztikusan emelkedik az étkezési zavarral küszködő fiatalok száma, s ezzel párhuzamosan csökken az életkoruk. A probléma a 10–12 éves korosztályban több fiút érint, mint lányt.
Egyre több a bulimiás fiatal Testképzavar már általános iskolában

Egyre több tanulmány mutat rá, hogy növekszik azon fiatalok száma, akik a karcsú alak elérése érdekében mindenre képesek. A meglepő talán az, hogy a 10–12 éves fiatalok között több a bulimiás fiú, mint a lány. A potenciális áldozatok gyakran olyan elképzeléssel indulnak, hogy célként azt tűzik ki, hogy beleférjenek a mostanság divatos szűk farmerekbe. Sok egészségtelen gyorsételt és édességet fogyasztanak, majd meghánytatják magukat, hogy véletlenül se maradjon rajtuk súlyfelesleg. Olyan is akad, aki hashajtót is szed. A jelenség globális, Angliában jelenleg körülbelül ötezer 16 év alatti fiú szenved étkezési zavarban. Tajvanon egy tanulmány szerint 16 ezer gyerek küzd ezzel a problémával. A fiúk 16 százalékának életkora 10 és 12 év között van, míg ebben a korban a lányok 10 százaléka küzd a kórral.

A kutatás vezetője, dr. Yiing Mei Liou azt mondta, hogy nagyobb valószínűséggel a tévét néző, neten szörföző vagy számítógépes játékokat játszó fiatalokat érinti inkább. Szakértők szerint a bulimia szoros összefüggésben áll az alacsony önbecsüléssel, az érzelmi problémákkal és a stresszel. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: az egészségre nagyon veszélyes a módszer. A szervezet egyensúlya felborul és veszélyes mértékben csökken a nélkülözhetetlen ásványi anyagok mennyisége, ami aztán akár végzetesen befolyásolhatja a létfontosságú belső szervek működését. Okozhat szívelégtelenséget, és más veszélyek is fennállhatnak: gyomorpanaszok, fulladás, tönkreteszi a fogzománcot, a nyelés fájdalmassá válik, kiszáradnak a nyálmirigyek.

Híres bulimiások

Elton John a 80-as években szenvedett étkezési zavaroktól, alkohol- és drogproblémái mellett. David Coultard volt Forma–1-es pilóta pedig azt nyilatkozta: „régebben mindig azt gondoltam, hogy csak úgy tarthatom a súlyom, ha meghánytatom magam.”

 

Forrás: www.thesun.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top