Család

Rosszabb matekosok az elvált szülők gyermekei

Egy 3500 amerikai általános iskolást bevonó vizsgálatban az elvált szülők gyermekei rosszabbul teljesítettek a matematikai feladatokban, mint teljes családban élő társaik. A válóper lezajlását követően teljesítményük azonban újra megközelíti utóbbiakét.
Rosszabb matekosok az elvált szülők gyermekei Az ööö-zéssel a szülők segítik gyermekük tanulását

Hyun Sik Kim, a Wisconsini Egyetem szociológusa az American Sociological Review című szaklapban tette közzé kutatási eredményeit. Különösen meglepte, hogy a válás előtt az érintett gyerekek semmiben nem különböztek társaiktól. Azt várta volna ugyanis, hogy a szülők közti konfliktusok, amelyek végeredményben a váláshoz vezetnek, megterhelik a gyerekeket – magyarázta a kutató Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de).

Kim összesen több mint 3500 iskolás adatait értékelte ki, akik 1998-ban még óvodáskorúak voltak, és szüleikkel egyetemben egy hosszú távú vizsgálatban vettek részt. Ez tette lehetővé, hogy a családok adatait a válás előtt és után is elemezhesse.

A matematikai teljesítmény befolyásolásán kívül a vizsgálat fényt derített arra is, hogy a válási procedúra alatt a gyerekek szorongóbbak és kevesebb önbizalmuk van, mint társaiknak, továbbá gyakrabban érzik magányosnak magukat. A szülők válása ugyanakkor egyáltalán nem hatott ki az érintett iskolások olvasási készségére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top