Család

Felmentették a szülési depresszióra hivatkozó gyerekgyilkos apát

Egy brit férfit felmentettek hat hónapos kislánya megölésének vádja alól, miután arra hivatkozott, hogy szülés utáni depresszióban szenvedett, ezért követte el a bűncselekményt. A szakemberek szerint a férfiak valóban ugyanúgy szenvedhetnek ettől a betegségtől, mint a nők.
Megölte gyermekét, de felmentették

Egy anya vallomása:
„Úgy éreztem, hogy meg kell ölnöm a gyermekem”

Mark Bruton-Young esete a nemzetközi média szerint felhívta a figyelmet az apává válás nehézségeire. Minden hetedik nőnek van szülés utáni depressziója, ám a brit Fatherhood Institute (Apaság Intézete) szerint minden tizedik férfinál is jelentkezik depresszió a gyerek születése után, vagy akár már azt megelőzően. Az apai depresszió csúcsa a baba születését követő három-hat hónapra esik.

A férfiakat ugyanúgy megviselik az élet meghatározó változásai, mint a nőket, és ez érvényes a szülés utáni időszakra is – véli Adrienne Burgess, az intézet vezetője. – A hormonok, az alváshiány, a megnövekedett felelősség és az élet általános stresszei férfiaknál ugyanúgy jelen lehetnek, mint nőknél. Ha pedig párjuk depressziós, nagyobb eséllyel válnak azzá ők is” – tette hozzá.

Az apa depressziója már a babavárás alatt is jelentkezhet. Az apák úgy érezhetik, hogy kimaradnak valamiből, sőt kihagyják őket valamiből, miközben partnerük fokozott figyelmet élvez. A szülés után gyakori, hogy az anya úgy érzi, ő jobban pelenkáz vagy cumiztat, mint az apa, ezért kritizálja őt. „Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy ezáltal aláaknázzák a férfi önbizalmát” – magyarázza Liz Wise tanácsadó. A folyamat elvezethet odáig, hogy a férfi nem ajánlja fel többé segítségét, a pár tagjai megsértődnek egymásra.

A férfiak gyakran nem érzik, hogy a szülés mekkora változással jár. Burgess szerint a várandósság idején az apát sokkal jobban be kellene vonni a felkészítésbe, a kezelőorvosnak érdemes lenne az anyával együtt behívnia az apát is a vizsgálatok időpontjára.

Az anya és az apa egyaránt érezheti magát fáradtnak, stresszesnek és alkalmatlannak, valamint lehet bűntudata, ám különböző módon reagálhat ezekre az érzésekre, ami nehezítheti a jelek beazonosítását. Általában úgy tartják, hogy a depressziós férfiak dühösek, míg a nők szomorúak. Szakemberek szerint a túl sok ivás, az öngyógyszerezés és az afférokba bonyolódás egyaránt lehet jele a férfiak depressziójának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top