Család

Nem divat házasodni

Drasztikusan csökkent a házasságok száma, mára a családnak sincs központi szerepe. Egyre több az egyedülálló idős ember is.
Jelentősen csökkent a házasságban élők száma Tejesdobozokon keresik az eltűnt gyerekeket

Az amerikai háztartásokban először csökkent 50 százalék alá házaspárok aránya, ami történelmi eltolódást jelent az amerikai család fejlődésében a kevésbé hagyományos együttélési formák javára – közölte a The New York Times.

A házasságok részaránya az 50-es években érte el a csúcspontját, a háztartások 78 százalékát jelentették a házaspárok. Ez az arány a 2010-es népszámlálás adatai szerint 48 százalékra csökkent az amerikai háztartásokon belül. Mára megfordult néhány korábbi szokás is. Így például manapság a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők nagyobb arányban mennek férjhez, mint a középiskolai végzettségűek, néhány évtizede éppen az ellenkezője történt. Ám előbbiek későn házasodnak, viszont házasságaik tartósabbak. Csökkent azon házasságok száma, amely egy érettségizett és egy diplomás között köttetik. Azok a nők viszont, akik nem tanultak tovább a középiskola után, egyre gyakrabban nem mennek hozzá gyermekeik apjához. Az amerikaiaknál a frigyek a munkásosztály közegében a legrövidebbek. Az átlagéletkor növekedése miatt egyre több az egyedülálló idős ember.

A legnagyobb, 18 százalékos növekedést a nők által vezetett háztartások számában mutatták ki. 16 százalékkal a nem családi alapú háztartások szaporodása került a második helyre.

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top