Család

Kötelezővé tennék a kismamák pajzsmirigyszűrését

A kezeletlen pajzsmirigybetegség nagy veszélyeket hordoz anyára és babára egyaránt. De vajon tényleg szükséges lenne-e mindenkit szűrni?
Kötelezővé tennék a kismamák pajzsmirigy-szűrését Így védd magad babavárás idején!

Vérvétellel ki lehetne szűrni a szülés után betegségre esélyes, de tüneteket még nem mutató leendő anyukák egyharmadát cseh kutatók szerint. A korai felismerés jelentős hatással lehetne az anyák és gyermekeik egészségére – hangzott el nemrég az Európai Endokrinológiai Kongresszuson.

A tanulmány során, amelyet a prágai Károly Egyetemen végeztek, 200 nő terhességét követték nyomon. A résztvevő nők felének semmilyen pajzsmirigy-rendellenességre utaló tünete nem volt, de a vérteszt alapján arra következtettek a tudósok, hogy később kialakulhat náluk a betegség. Ezeknek a nőknek úgy az egyharmadánál a szülést követő két éven belül meg is jelentek a pajzsmirigyproblémák.

A kutatás vezetője, dr. Potlukova szerint a módszerrel lehetőség lenne a betegség korai feltárására európai nők tízezreinél. A szakember úgy gondolja, hogy minden leendő kismamán el kellene végezni a pajzsmirigy működését ellenőrző vizsgálatot. A várandós nők pajzsmirigyszűréséről jelenleg is sok európai országban tárgyalnak. A legtöbb helyen csak azokat a kismamákat vizsgálják, akik a családi anamnézis alapján hajlamosak lehetnek a betegségre. A brit védőnők királyi kollégiumának tanára szerint a kutatás egy lépés a jó irányba, de mindenképpen szükséges lenne szélesebb körben elvégezni a felmérést ahhoz, hogy a jelenlegi, jól működő terhesgondozási programon esetleg változtassanak.

Terhességi pajzsmirigy-megbetegedések
A pajzsmirigy rendellenes működésekor túl sok vagy túl kevés hormon termelődik. A túltermelést gyakran a Basedow-kór okozza, amikor a szervezet immunrendszere saját maga ellen fordul. Egy másik autoimmun-betegség a Hashimoto-thyroiditis, amely szintén előfordulhat a terhesség alatt. Ilyenkor azonban az ellenkező folyamat zajlik: a pajzsmirigy alultermel. Ha a betegségeket nem kezelik megfelelően, az az anyára és a babára nézve is veszélyes lehet, hiszen termékenységi problémákat, vetélést, koraszülést, toxémiát (annak további negatív következményeivel), illetve a magzatnál később intelligenciaproblémákat okozhat.

Dr. Újvári Attila, szülész-nőgyógyász elmondta, hogy saját várandósainak körülbelül 10 százalékánál fordul elő valamilyen pajzsmirigy-rendellenesség. Minden kismamán nem végeznek szűrést, de aki meddőségi vagy menstruációs problémákkal jelentkezik, azoknál mindig ellenőrzik a pajzsmirigy működésére vonatkozó hormonértékeket. A már érintett vagy panaszos betegeknél mindenképpen kérnek TSH-vizsgálatot, és nem ritkán találnak is valamit.

A szülész-nőgyógyász szerint egy másik, 2010-ben lezárult, több ezer kismama bevonásával készült tanulmányban nem találtak különbséget a terhességek kedvezőtlen kimenetelét illetően azokban a csoportokban, amelyekben kockázati tényezők alapján való szűrés és kezelés, illetve amelyekben univerzális szűrés és kezelés folyt. A kutatások mindenesetre folyamatban vannak, teljes állásfoglalás nincs.

A szakember minden kismamának javasolja jódtartalmú várandósvitamin szedését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top