Család

Egyre gyakoribb a laposfejűség a csecsemők körében

Egy új kutatás szerint egyre gyakoribb a lapos- vagy ferdefejűség a csecsemők és a kisgyermekek körében.
Egyre gyakoribb a laposfejűség a csecsemők körében Egyre több a nagymama korú anyuka

Korábbi beszámolók szerint nőtt a plagiocefália (laposfejűség) eseteinek száma azóta, hogy az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia 1992-ben azt javasolta a szülőknek, hogy a hirtelen csecsemőhalál szindróma (bölcsőhalál) kockázatának csökkentése érdekében altassák a csecsemőket a hátukon. Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine folyóiratban megjelenő tanulmány is megerősíti a jelenség tényét. A kutatók az 1999 és 2007 között előforduló plagiocefália eseteket vizsgálták: több mint kilencszeres növekedést találtak.

Az esetszámnövekedés Texasban valamennyi alcsoportban megfigyelhető volt, függetlenül az édesanya életkorától, az etnikumtól, az iskolázottság szintjétől, illetve a csecsemő nemétől és a születés idejétől. A kutatást vezető Shane U. Sheu úgy véli, hogy a növekedésért részben az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia ajánlásainak kései követése, illetve a koraszülések számának enyhe növekedése lehet felelős.

A többi gyermekgyógyász szakember rögtön hangsúlyozta, hogy a kutatás eredménye ne tántorítsa el a szülőket attól, hogy továbbra is háton fektetéssel előzzék meg a bölcsőhalált. Dr. Peter Richel, a Mount Kiscó-i kórház gyermekgyógyász főorvosa szerint erre azért van szükség, mert a bölcsőhalál tragédiája össze sem hasonlítható a laposfejűséggel, ezért továbbra is érdemes háton fekve altatni a csecsemőket.

Dr. Andrew Adesman, a New York-i Steven and Alexandra Cohen kórház gyermekgyógyász szerint az aszimmetriák idővel eltűnnek vagy enyhülnek, amint a gyermekek egyre több időt töltenek ülve és állva. Azok a szülők pedig, akiket nagyon aggaszt gyermekük koponyaformája, speciális fejtámaszokkal és sisakokkal korrigálhatják az elváltozást.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top