Család

Egyre több a nagymama korú anyuka

Minden nőnek jogában áll eldönteni, hány évesen vállal gyereket. De vajon a születendő gyermek mit választana? Fiatalosabb, vagy inkább érettebb anyukát?
Egyre több a nagymami korú anyuka 11 ok, amiért félünk a szüléstől

Hatvanhárom évesen szült egy holland nő, s ezzel ő a tartja a rekordot Hollandiában. Az intézmény közleménye szerint anya és gyermeke is jól van. A kislány egyébként egy olaszországi spermadonortól származik. Az idős anyuka tisztában van a kései szülés kockázataival, de nem akart lemondani gyerekkora óta táplált vágyáról, hogy gyereket szüljön – derült ki nyilatkozatából. Arról nem szólnak a hírek, miért kellett ilyen sokáig várnia…

2006-ban még egy 67 éves spanyol nő volt a világon az addigi legidősebb, aki szült: a nő ikreket hozott a világra, de 2009-ben meghalt rákbetegségben. 2008-ban egy indiai nő döntötte meg a rekordot, aki 70 évesen ikreket szült. Érdekesség, hogy ugyanebben az évben, szintén Indiában lett édesanya egy ugyancsak 70 éves nő, aki egy kislánynak adott életet.

Nemzetközi tendencia, hogy a nők egyre idősebb korban szánják el magukat az anyaságra. Magyarországon sincs ez másként. Dr. Újvári Attila, szülész-nőgyógyász megkeresésünkre elmondta, Magyarországon még nincs gyakorlata a donor petesejtre épülő lombikprogramnak, bár a nagyvilágban már-már tendenciának számít. Ugyanakkor a szakorvos szerint ma már egyáltalán nem számít szenzációnak hazánkban sem, ha valaki 40 éves kor felett szül.

A szülési életkor növekedésével fokozottabban megnő azonban a kockázatok száma is. A szakember szerint 30 éves korunkig vagyunk testileg leginkább alkalmasak a szülésre. A 35 évnél idősebben gyermeket vállaló anyák már számos egészségügyi kockázattal kell hogy számoljanak, a következő életkori sáv a 37, tovább nő a rizikófaktorok száma 40 éves korig, a negyedik „x” után pedig jelentős kockázattal nézhetnek szembe a nők.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a 35–40 éves korban szülő nők többsége nem egészséges gyermekeknek ad életet, csak figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az életkor előrehaladtával megnő a kockázata olyan komplikációknak, mint a cukorbetegség, vérnyomásproblémák, lepényleválás lehetősége, de a vetélésre is nagyobb az esélyük azoknak, akik későbbi életkorban esnek teherbe. És ami a késői szülés kevésbé orvosi aspektusát illeti, vagyis hogy azt a gyereket fel is kell nevelni, nos, az sem elhanyagolható körülmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top