Család

“Facebook-depresszió”: új betegség a gyerekek között

Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a közösségioldal-függő kamaszok könnyen eshetnek az általuk csak "Facebook-depressziónak" titulált betegségbe.
„Facebook depresszió”: új betegség a gyerekek között Olvass tovább!
Öngyilkos akarok lenni!

A közösségi oldalon történő mellőzés sokkal károsabb lehet egy gyermek számára, mint ha saját barátai kerülik a valós életben – derült ki az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kutatásából.

A csoport, amely most hozta nyilvánosságra az első kutatását a közösségi média iránymutatása témájában, kifejti, hogy az online zaklatás „mély pszicho-szociális következményekkel járhat”, beleértve az öngyilkosságot is – ahogy azt egy iskolásfiú, Tom Mullaney tavaly májusban történt esete is bizonyítja.
„Facebook depresszió”: új betegség a gyerekek közöttA 15 éves fiút holtan találták otthonában a birminghami Bournville-ben, miután megfenyegették a Facebookon és bántalmazták az iskolában. Az AAP vezető kutatója, a bostoni székhelyű gyerekorvos, dr. Gwenn O’Keefe azt mondja: a közösségi médiának olyan ereje van, ami „befolyásolja az otthoni tevékenységet, az alvást és a fizikai aktivitást” is a fiatalok körében. „A szülőknek meg kell érteniük ezeket a technológiákat, mert csak így tudnak részt venni és kapcsolódni a gyermekek online világához – mondja a szakember. – A szülők csak úgy tudják ellenőrizni gyermeküket, ha használják is a Facebookot.”

Dr. O’Keeffe hozzátette, a honlap elferdült képet nyújt, mert a felhasználók nem látják a testbeszédet, illetve az arckifejezéseket, amelyek keretet adhatnának az küldött üzeneteknek. A tanulmányok, amelyek arra hivatottak, hogy meghatározzák a Facebook-használat hatásait, nem meggyőző erejűek, egyes szakértők szerint pedig csak az önbecsülés helyreállítását szolgálják. Dr. Megan Moreno, a Wisconsin Egyetem serdülő-orvoslással foglalkozó specialistája, aki tanult online közösségi hálózatokról főiskolai hallgatóként, elmondta: a Facebook használata növeli a társadalmi kapcsolatokat a fiatalok között, miközben az ellenkező hatást is kifejti, hiszen hajlamosít a depresszióra. „A szülők nem is gondolják, hogy a webhely »fertőzi meg a gyerekeket depresszióval«.”
A Facebook nem akarta kommentálni a kutatást.

 

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top