Család

Veszélyes lehet a szülésindítás

Ma már rutinszerűen csinálják és egyre gyakoribb, mégsem kockázatmentes: sem a magzatra, sem az anyára.
Veszélyes a szülésindítás, ha kényelmi okokból kérjük  Császármetszés, de miért?

A szülés időpontjának kényelmi szempontok alapján történő megválasztása egyre gyakoribb jelenség. Egy tanulmányban megállapítást nyert: az indított szülések veszélyesek. Az először szülő kismamáknál magasabb a császármetszések előfordulási valószínűsége, nagyobb az átlagos vérveszteség és hosszabb a szülést követő kórházi benntartózkodás ideje.

„Egy beavatkozásnál fontos, hogy több legyen a haszna, mint a kockázata – mondja dr. Christopher Glantz, a Rochesteri Egyetem Orvosi Karának professzora, a vizsgálat vezetője. – Ha a szülés indításának nincs orvosi haszna, nehéz megindokolni, hogy miért vállaljuk a magasabb anyai és magzati kockázatot.”

A szülésindítás egyre inkább a mindennapi szülészet rutineljárásává válik, de a döntés nem következmények nélküli, mert az indított szülések másként zajlanak le, mint a természetesen módon, spontán beindultak. 485 első gyermekét szülő édesanya szülésének menetét elemezték a Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központjának 2007-es szülései közül. Az indított szülések harmada végződött császármetszéssel, szemben a természetes módon beindult szüléseknél tapasztalt 20 százalékos aránnyal – derült ki.

A császármetszés nagy műtétnek számít, szövődményekkel járhat, gyakoribbak a fertőzések és ismételt műtétek válhatnak indokolttá. Indított szülések esetén meghosszabbodott a kórházi benntartózkodás, minden száz kismamánál összesen 88 nappal hosszabb a kórházi benntartózkodás. Az ilyen szülésekből született újszülöttek nagyobb eséllyel igényeltek oxigént a szülés után, vagy kerültek újszülött intenzív centrumba. Hasonló negatív hatások a többedszer szülő édesanyáknál már nem voltak kimutathatóak.

„Ha már szült egyszer egy édesanya, szervezete megtanulja a folyamatot és meg tudja azt ismételni” – véli a professzor. Glantz és kollégái a Journal of Reproductive Medicine februári számában számolnak be eredményeikről.

http://www.reproductivemedicine.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top